III. "MINUNEA" UNUI FACHIR ȘI RUGĂCIUNEA LUI IISUS

De Arhimandritul Nikolai Drobiazghin


    Autorul acestei mărturii, ucis prin moarte martirică în timpul regimului comunist, pe atunci proaspăt instaurat în Rusia, s-a bucurat de o carieră plină de succes în calitate de ofițer în flota imperială rusă, fiind în același timp un pasionat al practicilor oculte și editor al jurnalului de ocultism Rebus.

    Salvat dintr-un tragic accident naval printr-o minune a Sfântului Serafim de Sarov, el a întreprins un pelerinaj la Sarov, în urma căruia a renunțat la cariera sa militară și la practicile sale oculte și a devenit monah. După ce a fost hirotonit preot, a plecat ca misionar în China, India și Tibet, slujind la capelele diferitelor ambasade, birouri consulare și legații și ca stareț al mai multor mânăstiri.

    După 1914 s-a retras la Marea Lavră a Peșterilor Kievene (Pecerska), unde sfătuia îndelung pe mulți tineri care îl căutau, cerându-i lămuriri despre ocultism și practicile oculte, și despre influența lor asupra evenimentelor pe atunci în plină desfășurare în Rusia. În toamna anului 1924, la o lună după ce primise vizita unui anume Tuholx, autor al cărții intitulate Magia Neagră, el a fost asasinat în chilia sa de "persoane necunoscute" dar în mod clar nu fără știrea bolșevicilor. Stiletul cu care fusese înjunghiat avea un mâner cu semnificații oculte.

    Incidentul descris în povestirea ce urmează și care dezvăluie natura unuia dintre "darurile" mediumistice întâlnite frecvent în religiile orientale, a avut loc cu puțin înainte de anul 1900 și a fost consemnat în scris în jurul anului 1922 de Dr. A. P. Timofievich stabilit ulterior la Mânăstirea Noul Diveevo (Nov-Diveyevo, N.Y.) (Text în lb. rusă în Ortodox Life 1956, no. 1)

* * *

    În acea minunată dimineață tropicală, vasul nostru tăia valurile Oceanului Indian în direcția Insulei Ceylon. Pasagerii, în cea mai mare parte englezi care mergeau la posturile sau afacerile lor din colonia indiană, erau vioi și nerăbdători să vadă pământul de vis pe care îl aveau în față, insula misterioasă ale cărei basme minunate le încântaseră copilăria. Încă nu se vedea insula, când vasul era deja învăluit de mireasma grea și îmbătătoare adusă de briză, a arborilor aromați de la țărm.

    La un moment dat un nor albastru cuprinse orizontul, mărindu-se din ce în ce mai mult pe măsură ce vasul se apropia. Deja începeau să se vadă clădirile de la țărm îngropate în verdeața palmierilor maiestuoși și se vedea și mulțimea multicoloră care aștepta sosirea vasului.

    Pasagerii, care deja se împrieteniseră în timpul călătoriei, duceau conversații animate admirând peisajul insulei de poveste care se desfășura în fala ochilor lor. Vaporul se legăna încet, pregătindu-se să ancoreze în portul orașului Colombo.

    Aici vasul se oprea să încarce cărbune, așa încât pasagerii aveau timp suficient să iasă la țărm. Ziua era atât de caniculară, încât mulți se hotărâseră să nu iasă din cabină până seara, când fierbințeala zilei avea să fie înlocuită cu o răcoare plăcută. Așa încât, spre seară, un grup de opt persoane, cărora m-am alăturat și eu, ghidați de colonelul Elliot, care mai fusese la Colombo și cunoștea bine orașul și împrejurimile, a pornit la explorarea frumuseților insulei.

    Colonelul chiar a făcut o propunere foarte ispititoare: "Doamnelor și domnilor, ce-ați spune de o vizită la câteva mile în afara orașului spre a-i vedea și noi pe vestiții fachiri magicieni de prin părțile locului? Poate vom avea posibilitatea unor experiențe interesante!" Toți au acceptat cu entuziasm propunerea colonelului.

    Pe când străzile zgomotoase ale orașului rămaseră mult în urma noastră, seara se lăsase deja de-a binelea iar drumul nostru șerpuitor prin jungla minunată era luminat de milioane de licurici. La un moment dat drumul s-a lărgit brusc și ne-am aflat deodată în interiorul unui luminiș înconjurat de junglă. La marginea lui se afla un copac înalt sub care se vedea o colibă și un om subțire, bătrân, cu turban pe cap, ce ședea turcește și privea fix la un foc mic ce ardea în fața lui.

    În pofida sosirii noastre zgomotoase, bătrânul nu s-a clintit din nemișcarea sa și nu ne-a acordat nici cea mai mică atenție. De undeva a apărut un tânăr care s-a îndreptat către colonel și l-a întrebat încet ceva. Imediat după aceea a adus câteva scaune pe care grupul nostru s-a așezat în semicerc nu prea departe de foc. Am simțit în jurul nostru un miros de fum plăcut parfumat. Bătrânul era în aceeași poziție, neobservând pe nimeni și nimic, din câte puteam să ne dăm noi seama. Pătrarul de lună care răsărise mai împrăștia întrucâtva întunericul nopții și în lumina aceea fantomatică toate contururile căpătau un aer ireal. Toți au tăcut fără să vrea, așteptând să vadă ce o să se întâmple.

    Miss Mary a șoptit la un moment dat cu însuflețire:

    "Priviți acolo sus, pe copac!". Ne-am uitat cu toții într-acolo. Și într-adevăr, vârful coroanei copacului sub care stătea fachirul parcă se topea în lumina moale a lunii și copacul pur și simplu dispărea treptat de sub ochii noștri, șters parcă de o mână nevăzută, până când nu a mai rămas nici o urmă de copac și în fața noastră a apărut marea. Îi vedeam valurile rostogolindu-se unele după altele și rândurile de spumă albă; pe cerul, devenit deodată albastru, pluteau nori ușori. Eram uluiți.

    Apoi la orizont a apărut un vapor alb. Din cele două hornuri ale sale ieșea un fum gros. Se apropia cu repeziciune de noi, tăind valurile. Spre uluirea noastră am văzut că este propriul nostru vas, cel cu care sosiserăm la Colombo! Un murmur a trecut printre noi, când am citit la pupa chiar numele vasului nostru, "Luiza", cu litere mari, aurii. Dar lucrul cel mai uluitor a fost că pe vapor ne vedeam chiar pe noi înșine! Vă reamintesc că la acea oră nu se pomenea de cinematografie, și asemenea efecte nu erau de conceput.

    Deci fiecare dintre noi se vedea pe el însuși pe punte, printre oamenii care râdeau și conversau unul cu celălalt. Dar lucrul cel mai uluitor era că ne vedeam nu numai pe noi, ci până și cele mai mici detalii de pe punte, ca și când ne-am fi aflat într-un elicopter ceea ce hotărât că nu era în realitate. Eu de exemplu m-am văzut pe mine printre pasageri, pe marinari lucrând la capătul celălalt al vasului, pe căpitan în cabina sa și până și pe maimuțica Nelly, favorita tuturor, mâncând banane pe catargul mare. Toată lumea comenta în șoaptă și era emoționată la culme de ceea ce vedea.

    Eu aproape că uitasem cu totul de mine, de faptul că eram la urma urmei un preot monah ortodox și că n-ar prea fi fost locul meu acolo, într-o așa situație. Vraja era atât de puternică, încât inima și mintea mea erau ca paralizate. Pulsul mi s-a accelerat deodată, ca în fața unei primejdii, și m-a cuprins o spaimă de moarte.

    Am început să-mi mișc buzele și să rostesc: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!". M-am simțit deodată ușurat. Parcă s-ar fi desfăcut și ar fi căzut de pe mine niște lanțuri grele, invizibile. Rugăciunea mea a devenit mai concentrată și odată cu ea sufletul meu s-a liniștit. Priveam în continuare copacul, când, deodată, tabloul mării dispăru, suflat parcă de vânt. Nu se mai vedea decât copacul scăldat de lumina lunii, fachirul șezând tăcut lângă foc și însoțitorii mei, care continuau să privească marea, ce pentru ei încă nu dispăruse. Dar la un moment dat fachirul însuși păți ceva: se răsturnă într-o parte și tânărul, alarmat, alergă să-l ridice. Spectacolul se întrerupse brusc.

    Adânc mișcați de ceea ce văzuseră, spectatorii se ridicară, împărtășindu-și cu însuflețire impresiile și neînțelegând de ce totul se terminase atât de brusc și de neașteptat. Tânărul a explicat că din cauza epuizării fizice a fachirului, care acum ședea ca și mai înainte, cu privirea îndreptată în jos și neacordând nici o atenție celor prezenți.

    După ce l-am răsplătit cu generozitate prin intermediul tânărului, mulțumindu-i pentru că ne dăduse ocazia acestui uluitor spectacol, și când deja ne porniserăm cu toții să plecăm, mi-am întors fără să vreau capul pentru a-mi imprima mai bine întregul tablou. Atunci am întâlnit privirea plină de ură a fachirului. Nu a durat decât o secundă, pentru că imediat și-a întors capul în poziția obișnuită; dar acea privire de o secundă, mi-a fost de-ajuns pentru a înțelege odată pentru totdeauna a cui fusese puterea care produsese acel "miracol".

* * *

    "Spiritualitatea" orientală nu se limitează nicidecum la asemenea "trucuri" mediumistice, de soiul celor pe care le practica fachirul. În capitolul ce urmează vom constata aspecte cu mult mai adânci și mai periculoase. Dar toate aceste fenomene au la bază același mediumism, a cărui caracteristică esențială este o pasivitate totală față de realitatea "spirituală" respectivă, care permite intrarea în contact cu "zeii religiilor necreștine". Acest fenomen se constată și în "meditația orientală" (chiar dacă uneori ea mai este numită și "creștină") și în acele ciudate "daruri" sau "puteri", cărora, în vremurile noastre de declin spiritual, li se zice "harismatice"...