CEASUL AL NOUALEA


Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Împarate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Presfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... Doamne miluieste (de 12 ori), Veniti sa ne închinam... (de 3 ori), si acesti psalmi:

Psalmul 83

Cât de iubite sunt locasurile Tale, Doamne al puterilor! Doreste si se sfârseste sufletul meu dupa curtile Domnului; inima mea si trupul meu s-au bucurat de Dumnezeul cel viu. Ca pasarea si-a aflat casasi turtureaua cuib, unde-si va pune puii sai: Altarele Tale, Doamne al Puterilor, Împaratul meu si Dumnezeul meu. Fericiti sunt cei ce locuiesc în casa Ta; în vecii vecilor Te vor lauda. Fericit este barbatul al carui ajutor este de la Tine, Doamne; suisuri în inima sa a pus, în valea plângerii, în locul care i-a fost pus. Ca binecuvântare va da Cel ce pune lege; merge-vor din putere în putere, arata-Se-va Dumnezeul dumnezeilor în Sion. Doamne, Dumnezeul puterilor, auzi rugaciunea mea! Asculta, Dumnezeul lui Iacob! Aparatorul nostru, vezi, Dumnezeule, si cauta spre fata unsului Tau! Ca mai buna este o zi în curtile Tale decât mii. Ales-am a fi lepadat în Casa lui Dumnezeu, mai vârtos decât a locui în locasurile pacatosilor. Ca mila si adevarul iubeste Domnul; Dumnezeu har si slava va da. Dumnezeu nu va lipsi de bunatati pe cei ce umbla întru nerautate. Doamne al puterilor, fericit este omul cel ce nadajduieste întru Tine.

Psalmul 84

Bine ai voit, Doamne, pamântului Tau, întors-ai robimea lui Iacob. Iertat-ai faradelegile poporului Tau, acoperit-ai toate pacatele lor. Potolit-ai toata mânia Ta; întorsu-Te-ai de catre iutimea mâniei Tale. Întoarce-ne pe noi, Dumnezeul mântuirii noastre, si-Ti întoarce mânia Ta de la noi. Oare, în veci Te vei mânia pe noi? Sau vei întinde mânia Ta din neam în neam? Dumnezeule, Tu, întorcându-Te, ne vei darui viata, si poporul Tau se va veseli de Tine. Arata-ne noua, Doamne, mila Ta si mântuirea Ta da-ne-o noua. Auzi-voi ce va grai întru mine Domnul Dumnezeu; ca va grai pace peste poporul Sau. Si peste cuviosii Sai si peste cei ce îsi întorc inima spre Dânsul. Dar mântuirea Lui este aproape de cei ce se tem de Dânsul, ca sa se salasluiasca slava în pamântul nostru. Mila si adevarul s-au întâmpinat, dreptatea si pacea s-au sarutat. Adevarul din pamânt a rasarit si dreptatea din cer a privit. Ca Domnul va da bunatate si pamântul nostru îsi va da rodul sau; dreptatea înaintea Lui va merge si va pune pe cale pasii Sai.

Psalmul 85

Pleaca, Doamne, urechea Ta si ma auzi, ca sarac si necajit sunt eu. Pazeste sufletul meu, caci cuvios sunt; mântuieste, Dumnezeul meu, pe robul Tau, pe cel ce nadajduieste în Tine. Miluieste-ma, Doamne, ca spre Tine voi striga toata ziua. Veseleste sufletul robului Tau, ca spre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu. Ca Tu, Doamne, bun si blând esti si mult milostiv tuturor celor ce Te cheama pe Tine. Asculta, Doamne, rugaciunea mea si ia aminte la glasul cererii mele. În ziua necazului meu, am strigat catre Tine, ca m-ai auzit. Nu este asemenea Tie între dumnezei Doamne, si nici fapte nu sunt ca faptele Tale. Veni-vor toate neamurile pe care le-ai facut si se vor închina înaintea Ta, Doamne, si vor slavi numele Tau. Ca mare esti Tu, Cel ce faci minuni, Tu esti singurul Dumnezeu. Povatuieste-ma, Doamne, pe calea Ta si voi merge întru adevarul Tau; veseleasca-se inima mea, ca sa se teama de numele Tau. Lauda-Te-voi, Doamne, Dumnezeul meu, cu toata inima mea si voi slavi numele Tau în veac. Ca mare este mila Ta spre mine si ai izbavit sufletul meu din iadul cel mai de jos. Dumnezeule, calcatorii de lege s-au sculat asupra mea si adunarea celor tari a cautat sufletul meu si nu Te-au pus pe Tine înaintea lor. Dar Tu, Doamne, Dumnezeu îndurat si milostiv esti; îndelung-rabdator si mult-milostiv si adevarat. Cauta spre mine si ma miluieste, da taria Ta slugii Tale si mântuieste pe fiul, slujnicei Tale. Fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze, ca Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mângâiat.

Iarasi:

Fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze, ca Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mângâiat.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), Doamne miluieste (de 3 ori).

De s-a cântat: Dumnezeu este Domnul..., se citeste Slava... troparul sfântului, Si acum..., Cel ce pentru noi... (vezi mai jos).

Iar de este Aliluia, se cânta troparul acesta, glasul al 8-lea:

Cel ce în ceasul al noualea pentru noi cu trupul moarte ai gustat, omoara cugetul trupului nostru, Hristoase Dumnezeule, si ne mântuieste pe noi.

În acest timp se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri care urmeaza:

Stih 1: Sa se apropie rugaciunea mea înaintea Ta, Doamne, dupa cuvântul Tau ma întelepteste.

Stih 2: Sa intre cererea mea înaintea Ta, Doamne, dupa cuvântul Tau ma izbaveste.

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Cel ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara si rastignire ai rabdat. Bunule, Care cu moartea pe moarte ai pradat si învierea ai aratat, ca un Dumnezeu, nu trece cu vederea pe cei ce i-ai zidit cu mâna Ta. Arata iubirea Ta de oameni, Milostive, primeste pe Nascatoarea de Dumnezeu, ceea ce Te-a nascut pe Tine, care se roaga pentru noi, si mântuieste, Mântuitorul nostru, pe poporul cel deznadajduit.

Nu ne lasa pe noi pâna în sfârsit pentru numele Tau cel sfânt si nu strica legatura Ta si nu departa mila Ta de la noi, pentru Avraam cel iubit de Tine, si pentru Isaac, robul Tau, si Israel, sfântul Tau.

Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia..., Condacul sfântului ce va fi de rând. Iar de este Post, troparele acestea:

Vazând tâlharul pe începatorul vietii pe Cruce spânzurat zicea: De n-ar fi fost Dumnezeu întrupat, Care cu noi a fost rastignit, nu si-ar fi ascuns soarele razele sale, nici s-ar fi clatinat pamântul, cutremurandu-se. Ci, Cel ce toate le-ai suferit, pomeneste-ma, Doamne, întru împaratia Ta.

Slava...

În mijlocul a doi tâlhari cumpana dreptatii s-a aflat Crucea Ta; unul adica s-a pogorât în iad cu îngreuierea hulei; iar celalalt s-a usurat de greseale spre cunoasterea cuvântarii de Dumnezeu, Hristoase Dumnezeule, slava Tie.

Si acum...

Pe Mieluselul si Pastorul si Mântuitorul lumii pe Cruce vazându-L ceea ce L-a nascut, a zis, lacrimând: Lumea se bucura luând izbavire, iar inima mea arde vazând rastignirea Ta, pe care pentru toti o rabzi, Fiule si

Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce în toata vremea...(cauta la Miezonoptica din toate zilele). Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita... Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Si de este Post, adica Postul Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli, se fac 16 cele metanii obisnuite, pentru ca se cânta mijloceasurile. Si în loc de: Stapâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru... (vezi mai departe), se zice: Stapâne Doamne, Parinte atotputernice... (cauta la Miezonoptica din toate zilele).

Iar în Sfântul si Mare Post se fac numai trei metanii mari, cu rugaciunea Sfântului Efrem Sirul, si îndata

Rugaciunea Marelui Vasile

Stapâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce îndelung ai rabdat pentru gresealele noastre si pâna la acest ceas de acum ne-ai adus pe noi, întru care pe lemnul cel de viata facator fiind rastignit, tâlharului celui bine-cunoscator intrarea în rai i-ai facut si cu moartea pe moarte ai sfarâmat, curateste-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai, ca am gresit si faradelegi am facut si nu suntem vrednici sa ridicam ochii nostri si sa privim la înaltimea cerului, pentru ca am lasat calea dreptatii Tale si am umblat în voile inimii noastre; ci ne rugam neasemanatei bunatatii Tale, iarta-ne pe noi, Doamne, dupa multimea milei Tale, si ne mântuieste pentru sfânt numele Tau, ca s-au stins întru desertaciuni zilele noastre. Scoate-ne din mâna potrivnicului, iarta noua pacatele noastre si omoara gândul nostru cel trupesc. Ca lepadând pe omul cel vechi, întru cel nou sa ne îmbracam si Tie sa vietuim, Stapânului nostru si Facatorului de bine. Si asa urmând poruncilor Tale, la odihna cea vesnica sa ajungem, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc. Ca Tu esti cu adevarat veselia cea adevarata, si bucuria celor ce Te iubesc, Hristoase Dumnezeul nostru, si Tie slava înaltam, împreuna cu Parintele Tau cel fara de început si cu Preasfântul si Bunul si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.


Sfârsitul Ceasului al noualea


Sa se stie:

Ca, daca se citeste Ceasul al noualea în pridvorul bisericii, se face si otpustul mic aici; iar daca se citeste în biserica, la strana, nu se face otpust, ci dupa rugaciunea:
Stapâne, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru..., binecuvântând preotul din Sfântul altar, îndata se începe Vecernia.