CEASUL AL TREILEA

 

Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Împarate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... Doamne miluieste (de 12 ori), Slava... Si acum... Veniti sa ne închinam... (de 3 ori).

Psalmul 16

Auzi, Doamne, dreptatea mea, ia aminte cererea mea, asculta rugaciunea mea, din buze fara de viclenie. De la fata Ta judecata mea sa iasa, ochii mei sa vada cele drepte. Cercetat-ai inima mea, noaptea ai cercetat-o; cu foc m-ai lamurit, dar nu s-a aflat în mine nedreptate. Ca sa nu graiasca gura mea lucruri omenesti, pentru cuvintele buzelor Tale eu am pazit cai aspre. Îndreapta picioarele mele în cararile Tale, ca sa nu sovaie pasii mei. Eu am strigat, ca m-ai auzit, Dumnezeule; pleaca urechea Ta catre mine si auzi cuvintele mele. Minunate fa milele Tale, Cel ce mântuiesti pe cei ce nadajduiesc în Tine de cei ce stau împotriva dreptei Tale. Pazeste-ma, Doamne, ca pe lumina ochilor; cu acoperamântul aripilor Tale acopera-ma de fata necredinciosilor care ma necajesc pe mine. Vrajmasii mei sufletul meu l-au cuprins; cu grasime inima lor si-au încuiat, gura lor a grait mândrie. Izgonindu-ma, acum m-au înconjurat; ochii lor si-au atintit ca sa ma plece la pamânt. Apucatu-m-au ca un leu gata de prada, ca un pui de leu ce locuieste în ascunzisuri. Scoala-Te, Doamne, întâmpina-i pe ei si împiedica-i. Izbaveste sufletul meu de cel necredincios, cu sabia Ta. Doamne, desparte-ma de oamenii acestei lumi, ce-si iau partea în viata, caci s-a umplut pântecele lor de bunatatile Tale; saturatu-s-au fiii lor si au lasat ramasitele pruncilor. Iar eu întru dreptate ma voi arata fetei Tale, satura-ma-voi când se va arata slava Ta.

Psalmul 24

Catre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu, Dumnezeul meu. Spre Tine am nadajduit, sa nu fiu rusinat în veac, nici sa râda de mine vrajmasii mei, pentru ca toti cei ce Te asteapta pe Tine nu se vor rusina; sa se rusineze toti cei ce fac faradelegi în desert. Caile Tale, Doamne, arata-mi, si cararile Tale ma învata. Îndrepteaza-ma spre adevarul Tau si ma învata, ca Tu esti Dumnezeu, Mântuitorul meu, si pe Tine Te-am asteptat toata ziua. Adu-Ti aminte de îndurarile si milele Tale, Doamne, ca din veac sunt. Pacatele tineretilor mele si ale nestiintei mele nu le pomeni. Dupa mila Ta, pomeneste-ma Tu, pentru bunatatea Ta, Doamne. Bun si drept este Domnul, pentru aceasta, lege va pune celor ce gresesc în cale. Îndrepta-va pe cei blânzi la judecata, învata-va pe cei blânzi caile Sale. Toate caile Domnului sunt mila si adevar pentru cei ce cauta asezamântul Lui si marturiile Lui. Pentru numele Tau, Doamne, curateste pacatul meu, ca mult este. Cine este omul cel ce se teme de Domnul? Lege va pune lui în calea pe care a ales-o. Sufletul lui întru bunatati se va salaslui si semintia lui va mosteni pamântul. Domnul este întarirea celor ce se tem de Dânsul, asezamântul Lui îl va arata lor. Ochii mei pururea spre Domnul, ca El va scoate din lat picioarele mele. Cauta spre mine si ma miluieste, ca parasit si sarac sunt eu. Necazurile inimii mele s-au înmultit; din nevoile mele scoate-ma. Vezi smerenia mea si osteneala mea, si-mi iarta toate pacatele mele. Vezi pe vrajmasii mei, ca s-au înmultit si cu ura nedreapta m-au urât. Pazeste Sufletul meu si ma izbaveste, ca sa nu ma rusinez ca am nadajduit în Tine. Cei fara rautate si cei drepti s-au lipit de mine, ca Te-am asteptat, Doamne. Izbaveste, Dumnezeule, pe Israel din toate necazurile lui.

Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule (cauta la Rugaciunile Diminetii). Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori).

De se cânta Dumnezeu este Domnul..., se zice Slava..., troparul zilei sau al sfântului, Si acum... Nascatoare de Dumnezeu, tu esti vita cea adevarata... (vezi mai jos).

Iar de este Aliluia sau Postul Mare, se cânta troparul acesta pe glasul al 6-lea:

Doamne, Cel ce pe Preasfântul Tau Duh, în ceasul al treilea, L-ai trimis Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci Îl înnoieste întru noi, cei ce ne rugam Tie.

În acest timp se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri ce urmeaza:

Stih 1: Inima curata zideste întru mine Dumnezeule, si duh drept înnoieste în cele dinlauntru ale mele.

Stih 2: Nu ma lepada pe mine de la Fata Ta si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine.

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Nascatoare de Dumnezeu, tu esti vita cea adevarata, care ai odraslit Rodul vietii; tie ne rugam: Roaga-te Stapâna cu Sfintii Apostoli, sa miluiasca sufletele noastre.

Domnul Dumnezeu bine este cuvântat. Bine este cuvântat Domnul, ziua, în toate zilele; sa faca priicioase cele ale noastre Dumnezeul mântuirii noastre, Dumnezeul nostru, Dumnezeul mantuirii.

Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... si condacul sfântului.

Iar de este Post, se zic aceste tropare, pe glasul al 8-lea:

Bine esti cuvântat, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce preaîntelepti pe pescari ai aratat, trimitindu-le lor Duhul Sfânt, si printr-însii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, slava Tie.

Slava...

Grabnica si tare mângâiere da robilor Tai, Iisuse, când se mâhnesc duhurile noastre. Nu Te osebi de sufletele noastre în necazuri; nu Te departa de gândurile noastre întru primejdii, ci pururea ne întâmpina pe noi. Apropie-Te de noi, apropie-Te Cel ce esti pretutindeni. Precum si cu Apostolii Tai ai fost pururea, asa si cu cei ce doresc de Tine Te uneste, Îndurate, ca fiind împreuna cu Tine, sa Te laudam pe Tine si sa slavim pe Duhul Tau cel întru tot Sfant.

Si acum...

Nadejdea si ocrotirea si scaparea crestinilor, zid nebiruit celor slabi, liman neînviforat tu esti Nascatoare de Dumnezeu Preacurata. Si precum lumea o mântuiesti cu neîncetata rugaciunea ta, pomeneste-ne si pe noi, Fecioara, întru tot laudata.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce în toata vremea... (cauta la Miezonoptica), Doamne miluieste (de 3 ori). Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstitita decât heruvimii... Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Iar de este Postul Mare, se zice rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si stapânul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Si

Rugaciunea Sfântului Mardarie

Stapâne, Dumnezeule, Parinte Atotputernice, Doamne, Fiule Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte, o Dumnezeire, o Putere, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si cu judecatile care stii, miluieste-ma pe mine nevrednicul robul Tau, ca binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin.