CEASUL ÎNTÂI


Veniti sa ne închinam Împaratului nostru Dumnezeu... (de 3 ori)

Psalmul 5

Graiurile mele asculta-le, Doamne! Întelege strigarea mea! Ia aminte la glasul rugaciunii mele, Împaratul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma voi ruga, Doamne! Dimineata vei auzi glasul meu; dimineata voi sta înaintea Ta si ma vei vedea. Ca Tu esti Dumnezeu, Care nu voiesti faradelegea, nici nu va locui lânga Tine cel ce vicleneste. Nu vor sta calcatorii de lege în preajma ochilor Tai. Urât-ai pe toti cei ce lucreaza faradelege. Pierde-vei pe toti cei ce graiesc minciuna; pe ucigas si pe viclean îl uraste Domnul. Iar eu întru multimea milei tale voi intra în casa Ta, închina-ma-voi spre sfânt locasul Tau, întru frica Ta. Doamne, povatuieste-ma întru dreptatea Ta, din pricina dusmanilor mei! Îndrepteaza înaintea mea calea Ta. Ca nu este în gura lor adevar, inima lor este desarta; groapa deschisa grumazul lor, cu limbile lor viclenesc. Judeca-i pe ei, Dumnezeule; sa cada din sfaturile lor; dupa multimea nelegiuirilor lor, alunga-i pe ei, ca Te-au amarât, Doamne. Si sa se veseleasca toti cei ce nadajduiesc întru Tine; în veac se vor bucura si le vei fi salas lor, si se vor lauda cu Tine toti cei ce iubesc numele Tau. Ca Tu vei binecuvânta pe cel drept, Doamne, caci cu arma bunei voiri ne-ai încununat pe noi.

Psalmul 89

Doamne, scapare, Te-ai facut noua în neam si în neam. Mai înainte de ce s-au facut muntii si s-a zidit pamântul si lumea, din veac si pâna în veac esti Tu. Nu întoarce pe om întru smerenie, Tu, Care ai zis: "Întoarceti-va, fii ai oamenilor", ca o mie de ani înaintea ochilor Tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca straja noptii. Nimicnicie vor fi anii lor; dimineata ca iarba va trece. Dimineata va înflori si va trece, seara va cadea, se va întari si se va usca. Ca ne-am sfârsit de urgia Ta si de mânia Ta ne-am tulburat. Pus-ai faradelegile noastre înintea Ta, gresealele noastre ascunse, la lumina fetei Tale. Ca toate zilele noastre s-au împutinat si în mânia Ta ne-am stins. Anii nostri s-au socotit ca pânza unui paianjen; zilele anilor nostri sunt saptezeci de ani; iar de vor fi în putere, optzeci de ani, si ce este mai mult decât acestia, osteneala si durere; ca trece viata noastra si ne vom duce. Cine cunoaste puterea urgiei Tale si cine masoara mânia Ta, dupa temerea de Tine ? Învata-ne sa socotim bine zilele noastre, ca sa ne îndreptam inimile, spre întelepciune. Întoarce-Te, Doamne! Pâna când vei sta departe? Mangâile pe robii Tai! Umplutu-ne-am dimineata de mila Ta si ne-am bucurat si ne-am veselit în toate zilele vietii noastre. Veselitu-ne-am pentru zilele în care ne-ai smerit, pentru anii în care am vazut rele. Cauta spre robii Tai si spre lucrurile Tale si îndrepteaza pe fiii lor. Si sa fie lumina Domnului Dumnezeului nostru peste noi, si lucrurile mânilor noastre le îndrepteaza.

Psalmul 100

Mila si judecata Ta voi cânta Tie, Doamne. Cânta-voi si voi merge, cu pricepere, în cale fara prihana. Când vei veni la mine? Umblat-am întru nerautatea inimii mele, în casa mea. N-am pus înaintea ochilor mei lucru nelegiuit; pe calcatorii de lege i-am urât. Nu s-a lipit de mine inima îndaratnica; pe cel rau, care se departa de mine, nu l-am cunoscut. Pe cel ce clevetea în ascuns pe vecinul sau, pe acela l-am izgonit. Cu cel mândru cu ochiul si nesatios cu inima, cu acela n-am mâncat. Ochii mei sunt peste credinciosii pamântului, ca sa sada ei împreuna cu mine. Cel ce umbla pe cale fara prihana, acela îmi slujea. Nu va locui în casa mea cel mândru; cel ce graieste nedreptati nu va sta înaintea ochilor mei. În dimineti voi judeca pe toti pacatosii pamântului, ca sa nimicesc din cetatea Domnulul pe toti cei ce lucreaza faradelegea.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), cu trei închinaciuni.

De se cânta: Dumnezeu este Domnul..., se zice: Slava..., troparul sfântului, Si acum..., Cum te vom numi, ceea ce esti plina de har... (vezi mai departe).

Iar de este Postul Mare, se cânta troparul acesta, pe glasul al 6-lea:

Dimineata auzi glasul meu, Împaratul meu si Dumnezeul meu.

Cântându-l, se fac metanii cu genunchii la pamânt.

Stih 1: Graiurile mele asculta-le Doamne, întelege strigarea mea.

Stih 2: Caci catre Tine ma voi ruga, Doamne

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Cum Te vom numi, ceea ce esti plina de har? Cer, ca ai rasarit pe Soarele dreptatii? Rai, ca ai odraslit floarea nestricaciunii? Fecioara, ca ai ramas nestricata? Maica curata, ca ai avut în sfintele tale brate Fiu, pe Dumnezeul tuturor? Pe Acela roaga-L sa mântuiasca sufletele noastre.

Pasii mei îndrepteaza-i dupa cuvântul Tau, si sa nu ma stapâneasca nici o faradelege.

Izbaveste-ma de clevetirea oamenilor si voi pazi poruncile Tale.

Fata Ta arat-o peste robul Tau si ma învata îndreptarile Tale.

Sa se umple gura mea de lauda Ta, Doamne, ca sa laud slava Ta, toata ziua mare cuviinta Ta.

Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru...

De nu este Postul Mare, se zice condacul sfântului, de are, sau al Praznicului ce se va întâmpla.

De este Post, se zic aceste tropare ale Nascatoarei de Dumnezeu:

Luni, marti si joi

Pe Marita Maica a lui Dumnezeu, si mai sfânta decât sfintii îngeri, fara încetare o laudam, cu inima si cu gura, Nascatoare de Dumnezeu pe dânsa marturisind-o, ca pe ceea ce cu adevarat a nascut pe Dumnezeu întrupat si se roaga neîncetat pentru sufletele noastre.

Miercuri si Vineri

Degrab ne întâmpina pe noi mai înainte pâna ce nu ne robim, când vrajmasii Te hulesc pe Tine si ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoasca cât poate credinta dreptmaritorilor crestini, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Sâmbata

Ca o pârga a firii, Tie, Saditorule fapturii, lumea Îti aduce, Doamne, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici, pentru ale caror rugaciuni, în pace adânca, Biserica Ta, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, o pazeste, mult-Milostive.

Duminica, la Praznice sau la sfintii cu Doxologie sau Polieleu, se citeste condacul glasului de rând, sau al sarbatorii respective.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce în toata vremea si în tot ceasul... (cauta la Miezonoptica). Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii... Întru numele Domnului, binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Iar de este Aliluia sau Postul Mare, se zice rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Doamne miluieste (de 12 ori). Si

Rugaciunea aceasta

Hristoase, Lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti pe tot omul ce vine în lume, sa se însemneze peste noi lumina fetei Tale, ca într-însa sa vedem lumina cea neapropiata. Îndrepteaza pasii nostri spre lucrarea poruncilor Tale, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.

Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi robii tai. Ci ca ceea ce ai stapânire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa pururea Fecioara.

În zilele de rând se face otpustul desavârsit, iar Duminica se face otpustul mic.