RUGACIUNEA LA MASA DE SEARA


Mergând seara la masa, se zice:

Mânca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul; iar cei ce-L cauta pe Dânsul, vii vor fi inimile lor în veacul veacului.

Slava Tatalui si fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Binecuvinteaza, parinte. Preotul binecuvinteaza masa.


Dupa scularea de la masa, se zic aceste rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu:

Facutu-s-a pântecele tau masa sfânta, având cereasca pâine pe Hristos Dumenzeul nostru, dintru Care tot cel ce manânca nu va muri, precum a zis Hranitorul tuturor, Nascatoare de Dumnezeu.

Darurilor tale fa-ne pe noi vrednici, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, trecând cu vederea gresealele noastre si daruind vindecare celor ce iau credinta binecuvântarea ta, Preacurata.

Apoi se zice:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si binecuvantata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat serafimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, carea fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Si:

Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, întru fapturile Tale, si întru lucrurile mâinilor Tale, Doamne. Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin si de untdelemn ce s-au înmultit. Cu pace împreuna ne vom culca si vom adormi, ca Tu, Doamne, îndeosebi, întru nadejde ne-ai asezat.

Slava Tatalui si fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Binecuvinteaza, parinte.

Preotul:

Cu noi este Dumnezeu, cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.