SLUJBA SFANTULUI MUCENIC ANTIM

MITROPOLITUL UNGRO-VLAHIEI

 

LA VECERNIE

Stihirile la "Doamne strigat-am...", glas 1

Cel ce din pruncie ai fost vas ales al Sfantului Duh si asemeni parintelui Avraam ai fost instrainat de patria ta, alesule iconom al tainelor dumnezeiesti, Sfinte Ierarhe Antime, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa mantuiasca pe cei ce te lauda pe tine.

Slujitor binecredincios ai fost al Marelui Arhiereu si pasator ai fost randuit in Sfanta Biserica a Tarii Romanesti; iar turma ta pastorindu-o cu toiagul smereniei si al iubirii, pilda te-ai facut tuturor si ca o lumina pe toti i-ai calauzit spre Hristos, de Dumnezeu fericite, Sfinte Ierarhe Antime.

Doamne, Cel ce in vremurile cele mai de pe urma ai aratat luminator pe bineplacutul Tau ierarh Antim, pentru rugaciunile lui izbaveste de ispitele si rautatile vrajmasilor Sfanta Biserica si intreg poporul Tau.

Slava..., glas 5

Cu un glas te laudam credinciosii pe tine, parintele nostru Antime, cel ce ai primit de la Hristos jugul pastoririi oilor celor cuvantatoare si carmuirea Sfintei Sale Biserici. Deci, precum in viata cea pamanteasca miscat fiind de dragoste pentru popor mijlocitor ai fost pentru turma ta, asa si acum, in Biserica cea Biruitoare din Ceruri aflandu-te si de privirea fetei lui Hristos veselindu-te, roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.

Si acum...  

Dogmatica, glas 5 - In Marea Rosie...

 

Stihirile la litie, glas 2

Pe calea poruncilor lui Hristos calatorind, ai aratat tuturor ca si acum, in vramurile de pe urma, putem fi partasi, ai Harului lui Dumnezeu. Deci roaga-te, Sfinte Ierarhe Antime , ca si noi si fim mostenitori ai vesnicelor bunatati cele pregatite inainte de intemeierea lumii de Parinte de Ceresc.

Intru bucuria Domnului tau ai intrat, caci ca o sluga buna si credincioasa ai inmultit talantul cel dat tie de Stapanul tuturor, pe care roaga-l sa mantuiasca sufletele noastre,

Lupta cea buna te-ai luptat, credinta ai pazit si lumina­tor lumii te-ai facut; iar acum, intru desfatarea Luminii ce­lei Vesnice aflandu-te, Sfinte Ierarhe Antime, care pace poporului tau si izbavire de pacate.

Slava..., glas 6

Fara de odihna ti-a fost viata paminteasca, stiind ca ai sa dai raspuns de toate sufletele cele incredintate tie; si plin de dragoste fiind, neincetat ai mijlocit pentru mantuirea celor ce au alergat la tine. Deci si pentru noi, cei ce te cinstim pe tine, roaga-te, sfinte Ierarhe Antime, de Dumneze fericite.

Si acum..., glas 6

Fiul, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Duhul este slavit in cer de heruvimi vrand iarasi sa zideasca pe cel intai zidit pe Sine insusi in chip de negrait S-a smerit in pantecele tau, de Dumnezeu Nascatoare prealaudata. Si din tine rasarind a luminat toata lumea cu Dumnezeirea, scapand-o de nebunia idoleasca si intru Sine indumnezeind omenirea, la ceruri a ridicat-o Hristos, Dumnezeul si Mantuitorul sufletelor noastre.

 

Stihirile stihoavnei, glas 1:

Precum in viata cea pamanteasca ai fost plin de mila si de dragoste pentru cei saraci si te-ai ostenit pentru alinarea celor napastuiti, nu ne uita pe noi, turma ta, Sfinte Ierarhe Antime, ci mijloceste pentru izbavirea din necazuri a tuturor celor suferinzi.

Stih: "Preotii Tai, Doamne sa vor imbraca intru dreptate, si Cuviosii Tai se vor bucura"

Pilda de adevar si dreptate pentru turma ta ai fost, ierarhe bineplacut al lui Dumnezeu. Si necautand la fata oamenilor, ai mustrat faradelegile, sarguindu-te cu tot dinadinsul pentru indreptarea obiceiurilor celor rele. Deci si acum pe noi, cei ce ta laudam pe tine, povatuieste-ne pe calea cea stramta ce duce la Imparatia cea vesnica, de Dumnezeu fericite.

Dragostea pentru Sfanta lui Dumnezeu Biserica te-a facut sa arzi in toate zilele vietii tale, Sfinte Ierarhe Antime. Si ostenindu-te in propovaduirea Cuvantului Evangheliei lui Hristos, salas curat si fara prihana te-ai facut Cuvantului, celui Vesnic, pe care roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Slava..., glas 8

Vrednic urmator al Sfintilor Apostoli ai fost, Parintele nostru Antime, sarguindu-te la propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu; iar asemenea Cuviosilor Parinti facandu-te, ai trait in infranare pustniceasca, povatuindu-i pe toti la viata cea cumpatata. Si partas al Sfintilor Mucenici te-ai aratat, cu mucenicie pentru dreapta credinta savarsindu-ti alergarea cea pamanteasca. Pentru aceasta, fiind incununat de Cel ce a primit osteneala ta, roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.

Si acum..., al Nascatoarei, glas 8 (de la Stihoavna vecerniei de sambata seara)

Fecioara nenuntita...

 

TROPAR, glas 8:

Sfinte Parinte Ierarhe Antim, dupa vrednicie ai fost rinduit pastor si invatator al turmei celei cuvantatoare si cu intelepciune dumnezeiasca revarsand raurile sfintelor tale cuvinte, viata ti-ai pus-o pentru pastoritii tai si cununa muceniciei ai dobandit de la Hristos Dumnezeu - pe care roaga-L, sa daruiasca pace si mare mila celor ce savarsesc sfinta pomenirea ta.

 

LA UTRENIE

Intaiul rand de sedelne, glas 2     

Luminat fiind de intelepciunea cea de sus, cu osardie te-ai ostenit pentru calauzirea turmei tale la pasunea cea cereasca; si bine petrecand in vietuirea cea pamanteasca, acum te veselesti impreuna cu ingerii si cetele sfintilor, mijlocind neincetat pentru poporul tau, Sfinte Ierarhe Antim, de trei ori fericite.       

Slava... Si acum...

Cu ploaia Prea Sfantului Duh racoreste cugetul meu, Preacurata, ceea ce ai nascut picatura cea nemasurata, pe Hristos, Care cu indurarile Sale sterge faradelegile oamenilor, usuca izvorul patimilor si ma invredniceste de Apa cea pururea vie, Prea curata Fecioara.

Al doilea rand de sedelne, glas 1

Slujitor binecredincios ai fost al Marelui Arhiereu si pastor ai fost randuit in Sfanta Biserica a Tarii Romanesti: iar turma ta pastorindu-o cu toiagul smereniei si al iubirii, pilda te-ai facut tuturor si ca o lumina pe toti i-ai calauzit, spre Hristos, de Dumnezeu inteleptite, Sfinte Ierarhe Antime.

Slava... Si acum...

Alta scapare si turn de putere si zid nebiruit cu adevarat nu avem, fara numai pe tine, Preacurata; si catre tine scapam si tie strigam: Stapana, ajuta ca sa nu pierim; arata darul tau la toti si marirea puterii tale si lauda milostivirii tale.

Polieleu

Al treilea rand de sedelne, glas 4

Cel ce din pruncie ai fost vas ales al Sfantului Duh si asemeni parintelui Avraam ai fost instrainat de patria ta, alesule iconom al tainelor dumnezeiesti, Sfinte Ierarhe Antime, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa mantuiasca pe cei ce te cinstesc pe tine.

Slava... Si acum...

Ochii inimii mele ii ridic catre tine, Stapana, nu trece cu vederea putina mea suspinare. In ceasul cand va judeca Fiul tau lumea, fii mie acoperamant si ajutatoare.

Prochimen, glas 4

Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui.

Stih: "Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua?"

Toata suflarea...

Evanghelia Ierarhului, de la Sf. Ioan...

Psalm 50...

Slava..., glas 2

Pentru rugaciunile Ierarhului tau Antim, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum...,

Pentru rugaciunile Nascatoarei...

Stih: Miluieste-ne pe noi..., glas 6:

Stihira (vezi Slava... de la litie).

 

Laudele, glasul 1

Veniti toti credinciosii sa laudam pe Ierarhul Domnului, pe luminatorul cel dat noua de Marele Arhiereu in vremurile cele mai de pe urma, care bine savarsind calatoria in acest veac trecator de acum, mijloceste neincetat pentru mantuirea sufletelor noastre.

Biserica cea luptatoare pe pamant si cea Biruitoare din ceruri cinstesc astazi pe bineplacutul lui Dumnezeu Antim, caci urmator facandu-se lui Hristos si salas curat al Duhului Sfant, calauza s-a facut tuturor si indreptar al vietuirii celei cu cereasca intelepciune.

Puterile ingeresti si cetele sfintilor laudati impreuna cu noi pe vasul ales al lui Dumnezeu, pe cel din pruncie randuit a fi pastor al turmei lui Hristos, si care s-a facut partas al fericirii voastre, veselindu-se in veci de desfatarea cea nestricacioasa.

In incercari si suferinte nu te-ai imputinat, fericite, stiind ca asemenea aurului in topitoare trebuie sa fie incercata credinta tuturor, si  ca prin multe necazuri se cade noua sa intram intru Imparatia Cerurilor; iar cu cununa muceniciei impodobindu-te, te-ai invrednicit de desfatarea cea vesnica a nepieritoarei bucurii.

Slava..., glas 8

Cu ce cantari de lauda vom impodobi noi credinciosii praznicul cel prealuminos al Sfantului Ierarh Antim? Caci din pruncie a fost ales de Dumnezeu, asemeni parintelui nostru Avraam fiind scos din casa si din pamantul parintilor sai. Si izbavit fiind din robia celor fara de lege, robit a fost de dragostea lui Hristos si asupra sa a luat jugul pastoririi oilor celor cuvantatoare. Osarduitor fiind in toate zilele spre propovaduirea cuvantului Evangheliei si ostenindu-se intru pazirea neincetata a poruncilor lui Dumnezeu, a fost tuturor povatuire spre viata cea vesnica, dreptar al preotiei, calauza a monahilor, parinte al orfanilor si miluitor al  celor suferinzi. Si prin Jertfa cea fara de sange mijlocitor fiind pentru turma sa, la sfarsitul vietii pe sine insusi s-a adus jerfa bineprimita, muceniceste savarsindu-se. Iar acum, partas fiind al Slavei celei Vesnice, Sfinte Ierarhe Antime, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Si acum...

Stapana, Stapana, primeste rugaciunile...