UTRENIA

Dupa ce binecuvinteaza preotul, din fata Sfintei Mese, de este Postul Mare, se zice: Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... Doamne miluieste (de 12 ori), Veniti sa ne închinam... (de 3 ori). În acest timp cântaretul (citetul) se închina de trei ori.

Iar de nu este Post, dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice:
Veniti sa ne închinam... (de 3 ori) si acesti doi psalmi.

Psalmul 19

Sa te auda Domnul în ziua necazului, si sa-ti fie scut numele Dumnezeului lui Iacob. Trimita tie ajutor din locasul Lui cel sfânt, si din Sion sprijineasca-te pe tine. Pomeneasca toata jertfa ta, arderea de tot a ta bineplacuta sa-I fie. Dea tie Domnul dupa inima ta, si tot sfatul tau sa-l plineasca. Bucura-ne-vom de mântuirea Ta, si întru numele Dumnezeului nostru ne vom mari. Plineasca Domnul toate cererile tale. Acum am cunoscut ca a mântuit Domnul pe Unsul Sau cu puterea dreptei Sale. Auzi-L-va pe Dânsul din cerul cel sfânt al Lui. Unii se lauda cu carutele lor, altii cu caii lor, iar noi ne laudam cu numele Domnului Dumnezeului nostru. Acestia s-au împiedicat si au cazut, iar noi ne-am sculat si ne-am îndreptat. Doamne, mântuieste pe împaratul si ne auzi pe noi, în orice zi Te vom chema.

Psalmul 20

Doamne, întru puterea Ta se va veseli împaratul si întru mântuirea Ta se va bucura foarte. Dupa dorirea inimii lui i-ai dat lui, si de voia buzelor lui nu l-ai lipsit pe el. Ca l-ai întâmpinat pe el cu binecuvântarile bunatatii, pus-ai pe capul lui cununa de piatra scumpa. Viata a cerut de la Tine si i-ai dat lui lungime de zile în veacul veacului. Mare este slava lui întru mâtuirea Ta, slava si mare cuviinta vei pune peste el. Ca îi vei da lui binecuvântare în veacul veacului; veseli-l-vei pe dânsul întru bucurie cu fata Ta. Ca împaratul nadajduieste în Domnul si întru mila Celui Preaînalt nu se va clinti. Afla-se mâna Ta, peste toti vrajmasii Tai, dreapta Ta sa afle pe toti cei ce Te urasc pe Tine. Pune-i vei pe ei ca un cuptor de foc în vremea aratarii Tale; Domnul întru mânia Sa îi va tulbura pe ei, si-i va mânca pe ei focul. Rodul lor de pe pamânt îl vei pierde, si samânta lor dintre fiii oamenilor. Ca au gândit rele împotriva Ta, au cugetat sfaturi, care nu vor putea sa stea. Ca îi vei pune pe ei pe fuga si cu arcul Tau vei tinti capul lor. Înalta-Te, Doamne, întru taria Ta; cânta-vom si vom lauda puterile Tale.

Slava... Si acum... Sfinte Dumnezeule... Presfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... Dator este preotul a lua aminte ca sa fie în mijlocul bisericii când va zice: Ca a Ta este împaratia... Dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru..., citetul zice aceste tropare:

Mântuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.

Slava...

Cel ce Te-ai înaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, îndurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pe binecredinciosii crestini, daruindu-le lor biruinta asupra celui potrivnic, având ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.

Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ocrotitoare, neînfricata si neînfruntata, nu trece cu vederea, ceea ce esti buna, rugaciunile noastre, întru tot laudata Nascatoare de Dumnezeu. Întareste viata cea de obste a dreptmaritorilor crestini. Mântuieste pe cei ce i-ai rânduit sa conduca si le da lor biruinta din cer, pentru ca ai nascut pe Dumnezeu, ceea ce esti una binecuvântata.

Preotul din fata Sfintei Mese, zice ectenia aceasta, la care se raspunde: Doamne miluieste (de 3 ori).

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

Înca ne rugam pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române [pentru (Înalt) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)], pentru sanatatea si mântuirea lui.

Înca ne rugam pentru (aici se pomeneste cârmuirea tarii, tinând seama de îndrumarile Sfântului Sinod), pentru sanatatea si mântuirea lor.

Înca ne rugam pentru toti fratii nostri si pentru toti cucernicii si dreptslavitorii crestini, pentru sanatatea si mântuirea lor.

Ecfonis

Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor.

Strana: Amin. Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte!

Preotul:

Slava Sfintei si Celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor.

Strana: Amin

Iar citetul cel rânduit (sau cel mai mare), cu evlavie si cu frica lui Dumnezeu, zice:

Slava întru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamânt pace, între oameni bunavoire (de trei ori).

Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta (de doua ori).

(Preotul, cu capul descoperit, citeste în fata Sfintei Mese primele sase rugaciuni ale diminetii).

Psalmul 3

Doamne, cât s-au înmultit cei ce ma necajesc! Multi se scoala asupra mea; multi zic sufletului meu: "Nu este mântuire lui, întru Dumnezeul lui!" Iar Tu Doamne, sprijinitorul meu esti, slava mea si Cel ce înalti capul meu. Cu glasul meu catre Domnul am strigat si m-a auzit din muntele cel sfânt al Lui. Eu m-am culcat si am adormit; sculatu-m-am ca Domnul ma va sprijini. Nu ma voi teme de mii de popoare, care împrejur ma împresoara. Scoala, Doamne, mântuieste-ma Dumnezeul meu; ca Tu ai batut pe toti ce-mi vrajmasuiesc mie în desert; dintii pacatosilor ai zdrobit. A Domnului este mântuirea, si peste poporul Tau, binecuvântarea Ta.

Si iarasi:

Eu m-am culcat si am adormit; sculatu-m-am, ca Domnul ma va sprijini.

Psalmul 37

Doamne, nu cu mânia Ta sa ma mustri pe mine, nici cu iutimea Ta sa ma certi. Ca sagetile Tale s-au înfipt în mine si ai întarit peste mine mâna Ta. Nu este vindecare în trupul meu de catre fata mâniei Tale; nu este pace în oasele mele, de catre fata pacatelor mele. Ca faradelegile mele au covârsit capul meu, ca o sarcina grea au apasat peste mine. Împutitu-s-au si au putrezit ranile mele de catre fata nebuniei mele. Chinuitu-m-am si m-am gârbovit pâna în sfârsit, toata ziua mâhnindu-ma umblam. Ca salele mele s-au umplut de ocari, si nu este vindecare în trupul meu. Necajitu-m-am si m-am smerit foarte, racnit-am din suspinarea inimii mele. Doamne, înaintea Ta este toata dorirea mea si suspinul meu de la Tine nu s-a ascuns. Inima mea s-a tulburat, parasitu-m-a taria mea si lumina ochilor mei, si aceasta nu este cu mine. Prietenii mei si vecinii mei în preajma mea s-au apropiat si au sezut; si cei de aproape ai mei departe au stat. Si se sileau cei ce cautau sufletul meu, si cei ce cautau cele rele mie graiau desertaciuni si viclesuguri toata ziua cugetau. Iar eu ca un surd nu auzeam si ca un mut ce nu-si deschide gura sa. Si m-am facut ca un om ce nu aude si nu are în gura lui mustrari. Ca spre Tine, Doamne, am nadajduit; Tu ma vei auzi, Doamne, Dumnezeul meu, ca am zis, ca nu cumva sa se bucure de mine vrajmasii mei; si când s-au clatinat picioarele mele, împotriva mea s-au semetit. Ca eu spre batai gata sunt, si durerea mea înaintea mea este pururea. Ca faradelegea mea eu o voi vesti, si ma voi îngriji pentru pacatul meu; iar vrajmasii mei traiesc si s-au întarit mai mult decât mine si s-au înmultit cei ce ma urasc pe nedrept. Cei ce îmi rasplatesc rele pentru bune ma defaimau, ca urmam bunatatea. Nu ma lasa, Doamne, Dumnezeul meu, nu te departa de la mine, ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mântuirii mele.

Si iarasi:

Nu ma lasa, Doamne, Dumnezeul meu, nu Te departa de la mine, ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mântuirii mele.

Psalmul 62

Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineata. Însetat-a de Tine sufletul meu, suspinat-a dupa Tine trupul meu, în pamânt pustiu si neumblat si fara de apa. Asa în locul Cel Sfânt m-am aratat Tie, ca sa vad puterea Ta si slava Ta. Ca mai buna este mila Ta decât viata; buzele mele Te vor lauda. Asa Te voi binecuvânta în viata mea, si în numele Tau voi ridica mâinile mele. Ca de seu si de grasime sa se sature sufletul meu, si cu buze de bucurie Te va lauda gura mea. De mi-am adus aminte de Tine în asternutul meu, în dimineti am cugetat la Tine, ca ai fost ajutorul meu. Si întru acoperamântul aripilor Tale ma voi bucura. Lipitu-s-a sufletul meu de Tine si pe mine m-a sprijinit Dreapta Ta. Iar ei în desert au cautat sufletul meu, intra-vor în cele mai de jos ale pamântului; da-se vor în mâinile sabiei, parti vulpilor vor fi. Iar împaratul se va veseli de Dumnezeu; lauda-se-va tot cel ce se jura întru El, ca a astupat gura celor ce graiesc nedreptati.

Si iarasi:

În dimineti am cugetat la Tine, ca ai fost ajutorul meu. Si întru acoperamântul aripilor Tale ma voi bucura. Lipitu-s-a sufletul meu de Tine, si pe mine m-a sprijinit dreapta Ta.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), fara închinaciuni. Doamne miluieste (de 3 ori). Slava... Si acum...

Preotul iese din Sfântul Altar, îsi descopera capul si citeste în taina ultimele 6 rugaciuni de dimineata, înaintea usilor împaratesti.

Psalmul 87

Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat si noaptea înaintea Ta. Sa intre înaintea Ta rugaciunea mea; pleaca urechea Ta spre ruga Mea, Doamne, ca s-a umplut de rele sufletul meu si viata mea de iad s-a apropiat. Socotit am fost cu cei ce se coboara în groapa; ajuns-am ca un om neajutorat, între cei morti slobod. Ca niste oameni raniti, ce dorm în mormânt, de care nu Ti-ai mai adus aminte si care au fost lepadati de la mâna Ta. Pusu-m-au în groapa cea mai de jos, întru cele întunecate si în umbra mortii. Asupra mea s-a întarit mânia Ta si toate valurile Tale le-ai adus peste mine. Departat-ai pe cunoscutii mei de la mine, ajuns-am urâciune lor, închis am fost si n-am putut iesi. Ochii mei au slabit de suferinta. Strigat-am catre Tine, Doamne, toata ziua întins-am catre Tine mâinile mele. Oare mortilor vei face minuni? Sau cei morti se vor scula si Te vor lauda pe Tine? Oare, va spune cineva în mormânt mila Ta si adevarul Tau în locul pierzarii? Oare, se vor cunoaste întru întuneric minunile Tale si dreptatea Ta în pamânt uitat? Iar eu catre Tine, Doamne, am strigat si dimineata rugaciunea mea Te va întâmpina. Pentru ce, Doamne, lepezi sufletul meu si întorci fata Ta de la mine? Sarac sunt eu si în osteneli din tineretile mele, înaltat am fost, dar m-am smerit si m-am mâhnit. Peste mine au trecut mâniile Tale si infricosarile Tale m-au tulburat. Înconjuratu-m-au ca apa toata ziua si m-au cuprins deodata. Departat-ai de la mine pe prieteni, si pe cunoscutii mei, si cei de aproape ai mei s-au facut nevazuti.

Si iarasi:

Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat si noaptea înaintea Ta. Sa intre înaintea Ta rugaciunea mea; pleaca urechea Ta spre ruga Mea.

Psalmul 102

Binecuvinteaza, suflete al meu pe Domnul, si toate cele dinlauntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Binecuvinteaza, suflete al meu pe Domnul, si nu uita toate rasplatirile Lui. Pe Cel ce curateste toate faradelegile tale; pe Cel ce vindeca toate bolile tale. Pe Cel ce izbaveste din stricaciune viata ta; pe Cel ce te încununeaza cu mila si cu îndurari. Pe Cel ce umple de bunatati dorirea ta; înnoi-se-vor ca ale vulturului tineretile tale. Cel ce face milostenie, Domnul, si judecata tuturor celor ce li se face strâmbatate. Cunoscute a facut caile Sale lui Moise, fiilor lui Israel voile sale. Îndurat si milostiv este Domnul, îndelung-Rabdator si mult-Milostiv. Nu pâna în sfârsit Se va iuti, nici în veac Se va mânia. Nu dupa pacatele noastre a facut noua, nici dupa faradelegile noastre a rasplatit noua, ca dupa înaltimea cerului de la pamânt, a întarit Domnul mila Sa spre cei ce se tem de Dânsul. Pe cât sunt de departe rasariturile de la apusuri, departat-a de la noi faradelegile noastre. În ce chip miluieste tatal pe fii, asa a miluit Domnul pe cei ce se tem de Dânsul. Ca El a cunoscut zidirea noastra; adusu-si-a aminte ca tarâna suntem. Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, asa va înflori. Ca duh a trecut printr-însul si nu va fi si nu-si va mai cunoaste înca locul sau. Iar mila Domnului din veac si pâna în veac, spre cei ce se tem de Dânsul; si dreptatea Lui spre fiii fiilor, spre cei ce pazesc asezamântul de lege al Lui si îsi aduc aminte de poruncile Lui, ca sa le faca pe ele. Domnul în cer a gatit Scaunul Sau si Împaratia Lui peste toti stapâneste. Binecuvântati pe Domnul, toti îngerii Lui, cei puternici la vârtute, care faceti cuvântul Lui si auziti glasul cuvintelor Lui. Binecuvântati pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceti voia Lui. Binecuvântati pe Domnul, toate lucrurile Lui; în tot locul stapânirii Lui, binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul.

Si iarasi:

În tot locul stapânirii Lui binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul.

Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, întru credinciosia Ta, auzi-ma, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca în picioare; facutu-m-a sa locuiesc în întuneric, ca mortii cei din veacuri. S-a mâhnit în mine duhul meu, în mine inima mea s-a tulburat. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am catre Tine mâinile mele, sufletul meu, ca un pamânt însetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti întoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara în mormânt. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Doamne! La Tine am scapat, Învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun ma va povatui la pamântul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Si întru mila Ta vei sfârsi pe vrajmasii mei si vei pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Si iarasi:

Auzi-ma, Doamne, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau!

Auzi-ma, Doamne, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau!

Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamântul dreptatii.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori). Apoi preotul, cu capul descoperit, zice ectenia mare si îndata se cânta:

Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua; bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.

Dumnezeu este Domnul... se cânta pe glasul troparului, cu aceste patru stihuri:

Laudati pe Domnul ca este bun, ca în veac este mila Lui.
Înconjurând m-au înconjurat si în numele Domnului i-am înfrânt pe ei.
Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile Domnului.
Piatra pe care n-au bagat-o în seama ziditorii, aceasta s-a facut în capul unghiului; de la Domnul s-a facut aceasta si este minunata în ochii nostri.

Apoi se cânta troparul sarbatorii ce se va întâmpla, sau al sfântului, sau al învierii, pe glasul care va fi la rând.

Iar în Sfântul si Marele Post se cânta
Aliluia (de 3 ori), dupa glasul de rând, cu aceste patru stihuri:

De noapte mâneca duhul meu catre Tine Dumnezeule, pentru ca lumina sunt poruncile Tale pe pamânt.
Dreptate va învatati toti cei ce locuiti pe pamânt.
Pizmuire va cuprinde pe poporul cel neînvatat si acum focul pe cei potrivnici va mânca.
Adauga lor rele, Doamne, adauga rele celor mariti ai pamântului.

Si dupa Aliluia, se cânta troparele Treimice ale glasului de rând, fiecare câte o data.

Cântarile Treimice

glasul 1

Cu trupesti închipuiri, catre mintea cea netrupesca si fara materie a Puterilor celor fara de trup ridicându-se, si prin cântare întreit-sfânta a Dumnezeirii cele în trei ipostasuri primind stralucire, ca heruvimii sa strigam catre Unul Dumnezeu: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Cu toate Puterile ceresti, ca heruvimii sa strigam celui ce este întru cei de sus, întreit-sfânta lauda înaltându-I: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Sculându-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cântare îngereasca strigam Tie, Puternice: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Sa se stie ca la sfârsitul Cântarilor Treimice în toata saptamâna se zice:

LUNI

Cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

MARTI

Pentru rugaciunile Înaintemergatorului, miluieste-ne pe noi.

MIERCURI SI VINERI

Cu puterea Crucii Tale, pazeste-ne pe noi.

JOI

Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli si ale Ierarhului Nicolae, miluieste-ne pe noi.

Tot asa si la luminândele Sfântului si Marelui Post.

glasul al 2-lea

Puterilor celor de sus urmând pe pamânt, cântare de biruinta aducem Tie, Bunule: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru;cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Nezidita fire, Facatorul tuturor, buzele nostre le deschide, ca sa vestim lauda ta, strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne, mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Sfânta Treime: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 3-lea

Treime de o fiinta si nedespartita, Unime în trei ipostasuri si împreuna-vecuitoare, Tie, ca unui singur Dumnezeu, cântare îngeresca strigam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Pe Tatal cel fara de început, pe Fiul cel împreuna fara de început, pe Duhul cel împreuna-vecuitor, Dumnezeirea cea una, ca heruvimii a slavi îndraznind, zicem: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi; deci cu frica sa strigam în miezul noptii: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 4-lea

Noi, cei muritori, îndraznind sa aducem cântare slugilor Tale celor ce sunt duhuri, zicem: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Precum cetele îngerilor acum în cer, asa si starile oamenilor pe pamânt, cu frica, cântare de biruinta aducem Tie. Bunule: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Pe Parintele Tau cele fara de început si pe Tine, Hristoase Dumnezeule, si pe Duhul cel Presfânt, ca heruvimii a slavi îndraznind, zicem:

glasul al 5-lea

Vremea cântarii este si ceasul rugaciunii. Cu osârdie sa strigam catre Unul Dumnezeu: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Îndraznind a ne asemana ostilor Tale celor întelegatoare Treime, Ceea ce esti fara de început, cu guri nevrednice strigam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Cel ce în pântece fecioresc ai încaput si de sânurile Tatalui nu Te-ai despartit, Hristoase Dumezeule, cu îngerii primeste-ne si pe noi, care strigam Tie: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 6-lea

Heruvimii, stând înainte cu frica, si serafimii, spaimântându-se cu cutremur, întreit sfânta cântare aduc cu glas fara de tacere. Cu care si noi pacatosii strigam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Cu guri fara de trup, cu doxologii fara tacere, cei cu câte sase aripi cânta Tie întreit sfânta cântare, Dumnezeul nostru; iar noi cei de pe pamânt, cu buze nevrednice lauda Tie înaltam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Pe Unimea Dumnezeirii în Treime, în unire neamestecata O slavim si cântare îngereasca strigam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 7-lea

Cel ce esti laudat de heruvimi cu preînalta si cu dumnezeiasca slava de îngeri închinat, primeste-ne si pe noi, cei de pe pamânt, care cu buze nevrednice lauda Tie înaltam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Ca pe un somn lepadând lenea, suflete, îndreptare spre lauda Judecatorului arata si cu frica striga: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Dumnezeirii celei neapropiate, Treimii celei într-o Unime, întreit-sfânta lauda a serafimilor înaltând, cu frica sa strigam: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 8-lea

Spre cer inimile având, cetelor îngeresti sa uram si cu frica la Cel ce nu ia mita sa cadem, lauda de biruinta strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Heruvimii, neîndraznind a privi la Tine, zburând striga cu înaltare de vers cântarea dumnezeiasca a glasului celui întreit-sfânt; cu care si noi strigam Tie: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Fiind robiti de multimea gresealelor noastre si neîndraznind a privi la înaltimea Ta, plecam sufletul si trupul, si cu îngerii cântare strigam Tie: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Sfârsitul laudelor Treimice.

Urmeaza citirea Psaltirii si Sedelnele dupa rânduiala lor. Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule... (cauta la Rugaciunile Diminetii), apoi Cântarile lui Moise si Canonul. Iar la Cântarea a 9-a a Canonului, se cânta:

IMNUL PRESFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU

Preotul zice:

Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, întru cântari cinstind-o sa o marim.

Mareste, suflete al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu.

Strana:

Ca a cautat spre smerenia roabei Sale, ca iata de acum ma vor ferici toate neamurile.

Ca mi-a facut mie marire Cel putenic si sfânt numele Lui si mila Lui din neam în neam spre cei ce se tem de El.

Facut-a tarie cu bratul Sau Domnul, risipit-a pe cei mândri cu cugetul inimii lor.

Pogorât-a pe cei puternici de pe scaune si a ridicat pe cei smeriti; pe cei flamânzi i-a umplut de bunatati, iar pe cei bogati i-a scos afara deserti.

Luat-a pe Israel sluga Sa, ca sa pomeneasca mila, precum a grait catre parintii nostri, lui Avraam si semintiei lui pâna în veac.

Dupa fiecare stih se cânta: Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii... si se face închinaciune dupa fiecare stih. Apoi Cântarea a 9-a a Canonului. Dupa Canon, se cânta pe glasul irmoaselor:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai marita fara de asemanare decât serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Dupa sfârsitul canonului, de nu este duminica, se cânta: Cuvine-se cu adevarat..., ectenia mica, iar de este duminica, dupa ectenie, se zice:

Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru (de doua ori), iar a treia oara:

Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru. Înaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va închinati asternutului picioarelor Lui (o închinaciune), ca sfânt este.

Apoi Luminânda învierii. Iar de este Post, se cânta Luminândele glasului ce se va întâmpla. Sfârsitul luminândelor se face cu stihurile Treimice, precum s-a aratat la tipicul de la începutul Cântarilor Treimice, adica:

Luni: Cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Marti: Pentru rugaciunile Înaintemergatorului, miluieste-ne pe noi.

Miercuri si Vineri: Cu puterea Crucii tale, pazeste-ne pe noi.

Joi: Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli si ale Ierarhului Nicolae, miluieste-ne pe noi.

Luminândele Postului Mare

Fiecare luminânda se cânta de trei ori, dupa glasul ce va fi de rând.

glasul 1

Cel ce rasari lumina, Doamne, curateste sufletul meu de tot pacatul, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 2-lea

Lumina Ta cea pururea vesnica trimite-o, Hristoase Dumnezeule, si lumineaza ochii cei de taina ai inimii mele, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 3-lea

Trimite lumina Ta, Hristoase Dumnezeule, si lumineaza inima mea, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 4-lea

Cel ce rasari lumina lumii Tale, sufletul meu cel ce este întru întuneric curateste-l de tot pacatul, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 5-lea

Datatorule de lumina, Doamne, trimite lumina Ta si lumineaza inima mea, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 6-lea

Doamne, trimite sufletelor noastre lumina Ta cea pururea vesnica, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 7-lea

Ridica-ma, Domane, spre lauda Ta, si ma învata sa fac voia Ta, Sfinte, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

glasul al 8-lea

Lumina fiind Hristoase, lumineaza-ma întru Tine, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mântuieste.

Luminândele zilelor de peste toata saptamâna

Luni

A îngerilor:

Podobie: Femei, auziti?

Arhangheli si Îngeri, Începatorii si Domnii, Puteri, Stapânii, si Scaune, Heruvimi, cei cu ochi multi, si Serafimi, cei cu câte sase aripi, rugati-va acum pentru noi, sa ne izbavim din nevoi si de focul cel nestins.

Alta:

Cel ce ai împodobit cerul cu stele, ca un Dumnezeu, si prin îngerii Tai tot pamântul luminezi, Facatorule a toate, mântuieste pe cei ce Te lauda pe Tine.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Ceea ce esti dulceata îngerilor, bucuria celor necajiti, folositoarea crestinilor, Fecioara, Maica Domnului, apara-ne pe noi si ne izbaveste de chinurile cele vesnice.

Marti

A Înaintemergatorului:

Proorocule preamarite si Înaintemergatorule al harului, cel ce ai propovaduit pocainta mântuirii tuturor si pe Mieluselul, Cel ce a ridicat pacatul lumii L-ai aratat, fericite, pe Acela acum roga-L sa mântuiasca lumea.

Alta:

Pe Înaintemergatorul Ioan si Botezatorul Mântuitorului, pe cel ce între prooroci prooroc si pe cel hranit în pustie, pe cel nascut al Elisabetei toti sa-l laudam.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Fecioara, pe tine toti proorocii mai înainte te-au vestit. David pe tine munte te numeste, chivot si sfesnic. Scara si pod, nastrapa, ceea ce porti mana, si toiag odraslit. Iar noi, ca pe o Nascatoare de Dumnezeu, dupa vrednicie te cinstim.

Miercuri

A Crucii:

Cruce dumnezeiasca, lauda crestinilor, arma nebiruita si întarire a credintei, cu credinta te laudam si ne închinam; pazitoarea dreptmaritorilor crestini si slava mucenicilor, dupa vrednicie pe tine te laudam.

Alta:

Crucea este pazitoare a toata lumea, Crucea, podoaba Bisericii, Crucea, stapânia celor ce conduc, Crucea, întarirea credinciosilor, Crucea, slava îngerilor si diavolilor rana.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Lânga cruce înainte a stat ceea ce Te-a nascut mai presus de fire si tânguindu-se a strigat: Vai mie, predulce Fiule, cum ai apus de la ochii mei? Cum între cei morti te-ai socotit?

Joi

A Sfintilor Apostoli:

Pe Petru si pe Pavel, pe Andrei, pe Ioan, pe Iacob, pe Vartolomei si pe Matei, pe Filip, pe Toma si pe Simion, pe Iacob al lui Alfeu, pe Iuda tadeul si pe Matia, Apostolii Domnului, si pe sfintii evanghelisti Marcu si Luca cu credinta sa-I laudam.

Alta:

Apostoli ai Mântuitorului, în toata latura cea de sub soare alergând, ati propovaduit cu adevarat sfânta întrupare a lui Hristos din fecioara si, din înselaciune întorcând pe pagâni si luminându-i, pe toti i-ati învatat sa cinsteasca pe Sfânta Treime.

A Sfântului Nicolae:

Pe marele arhipastor si ierarh si întâiul sezator pe scaunul Mirelor, pe Nicolae, toti sa-l laudam, ca pe multi barbati ce erau sa moara fara dreptate i-a izbavit si împaratului si lui Avlavie s-a aratat în vis, stricând cu totul hotarârea lor cea nedreapta.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Marie precurata, cadelnita de aur, ceea ce ai fost încapere Dumnezeirii celei neîncapute, întru care Tatal a binevoit si Fiul s-a salasluit si Duhul cel Presfânt, umbrindu-te pe tine, Fecioara, te-a aratat de Dumnezeu Nascatoare.

Vineri

A Crucii:

Bucura-te, Cruce presfânta, zidul cel nesurpat al lumii, scaparea scârbitilor si a celor ce sunt în nevoi, biruinta celor ce conduc si aparatoarea credinciosilor, surparea barbarilor, cununa Apostolilor si mântuirea credinciosilor.

Alta:


Crucea este pazitoare a toata lumea, Crucea, podoaba Bisericii, Crucea, stapânia celor ce conduc, Crucea, întarirea credinciosilor, Crucea, slava îngerilor si diavolilor rana.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Pe Cruce rastignit vazându-Te pe Tine Preacurata, plângând si tânguindu-se, striga: Cum ai apus, Soarele slavei, Începatorul luminii? Cum pe Cruce ai fost pironit si cu sulita în coasta ai fost împuns, Fiule si Dumnezeul meu, pentru a oamenilor mântuire?

Sâmbata

A tuturor Sfintilor:

Prooroci preslaviti, Apostoli fericiti, dreptilor, patriarhilor, o dantuire a ierarhilor si preacuviosilor, adunarea sfintelor femei si toti sfintii mucenici, cu Maica lui Dumnezeu rugati-va Domnului sa miluiasca pe ai vostri robi.

A mortilor:

Cel ce stapânesti pe cei morti si pe cei vii, ca un Dumnezeu, si prin sfintii Tai tot pamântul luminezi, Ziditorule a toate, mântuieste pe cei ce Te lauda pe Tine.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Noi întru tine ne laudam, Nascatoare de Dumnezeu, si folositoare catre Dumnezeu te avem; tinde mâna ta cea nebiruita si sfarâma pe vrajmasii nostri; trimite robilor tai ajutor dintru Cel sfânt.

Si îndata

Laudele

De va fi duminica sau praznic împaratesc sau sfânt care are Doxologie mare, laudele se cânta pe glasul ce va fi de rând sau al primei stihiri de la laude.

Toata suflarea sa laude pe Domnul! Laudati pe Domnul din ceruri, laudati pe El întru cele înalte; Tie se cuvine cântare, Dumnezeule.

Laudati-L pe El toti îngerii Lui, laudati-L pe El toate puterile Lui; Tie se cuvine cântare, Dumnezeule.

Iar de va fi alta zi, peste saptamâna, se citesc acesti psalmi:

Psalmul 148

Laudati-L pe Domnul din ceruri, laudati-L pe El în cele înalte. Laudati-L pe El toti îngerii Lui, Laudati-L pe El toate puterile Lui. Laudati-L pe El soarele si luna, Laudati-L pe El toate stelele si lumina. Laudati-L pe El cerurile cerurilor si apa cea mai presus de ceruri, sa laude numele Domnului, ca El a zis si s-au facut, El a poruncit si s-au zidit. Pusu-le-a pe ele în veac si în veacul veacului. Porunca a pus li nu o vor trece. Laudati pe El toti cei de pe pamânt; balaurii si toate adâncurile; focul, grindina, zapada, gheata, viforul, toate îndepliniti cuvântul Lui; muntii si toate dealurile, pomii cei roditori si toti cedrii; fiarele si toate animalele cele ce se târasc si pasarile cele zburatoare. Împaratii pamântului si toate popoarele, capeteniile si toti judecatorii pamântului. Tinerii si fecioarele, batrânii cu tinerii sa laude numele Domnului, ca numai numele Lui s-a înaltat. Lauda Lui pe pamânt si în cer. Si va înalta puterea poporului Lui. Cântare tuturor cuviosilor Lui, fiilor lui Israel, poporului ce se apropie de El.

Psalmul 149

Cântati Domnului cântare noua, lauda Lui în adunarea celor cuviosi. Sa se veseleasca Israil de Cel ce l-a facut pe el, si fiii Sionului sa se bucure de Împaratul lor. Sa laude numele Lui în hora; în timpane si în Psaltire sa-I cânte Lui. Ca iubeste Domnul poporul Sau si va înalta pe cei blânzi si-i va izbavi. Lauda-se-vor cuviosii întru slava si se vor bucura în asternuturile lor. Laudele lui Dumnezeu în gura lor si sabii cu doua taisuri în mâinile lor. Ca sa faca izbânda între neamuri, mustrari între popoare. Ca sa lege pe împaratii lor în obezi si pe cei slaviti ai lor în catuse de fier. Ca sa faca între dânsii judecata scrisa. Slava aceasta este a tuturor cuviosilor Sai.

Psalmul 150

Laudati-L pe Domnul întru sfintii Lui; Laudati-L pe El întru taria puterii Lui. Laudati-L pe El întru puterile Lui; Laudati-L pe El dupa multimea slavei Lui. Laudati-L pe El în glas de trâmbita; Laudati-L pe El în psaltire si în alauta. Laudati-L pe El în timpane si în hora; Laudati-L pe El în strune si în organe. Laudati-L pe El în chimvale bine rasunatoare; Laudati-L pe El în chimvale de strigare. Toata suflarea sa laude pe Domnul.

De va fi duminica, se zic aceste stihuri:

Scoala-Te, Doamne Dumnezeul meu, înalta-se mâna Ta, nu uita pe saracii Tai pâna în sfârsit.

Lauda-Te-voi, Doamne, cu toata inima mea, spune-voi toate minunile Tale.

Slava..., Stihira Evangheliei,

Si acum..., a Nascatoarei de Dumnezeu:

Preabinecuvântata esti, Nascatoare de Dumnezeu fecioara, ca prin Cel ce S-a întrupat din tine, iadul s-a robit, Adam s-a chemat, blestemul s-a nimicit, Eva s-a liberat, moartea s-a omorât si noi am înviat. Pentru aceasta sântând, strigam: Binecuvântat esti, Hristoase Dumnezeule, Cel ce bine ai voit asa, slava Tie.

(Daca este Praznic, sau sfânt cu Doxologie, sau sfânt cu Polieleu, se cânta Slava... Si acum... din Minei, Triod sau Penticostar).

Apoi

Doxologia

Preotul sau diaconul zice:

Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat noua lumina!

Strana cânta:

Slava întru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamânt pace, între oameni bunavoire.

Laudamu-Te, bine Te cuvântam, închinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie pentru slava Ta cea mare.

Doamne, Împarate ceresc, Dumnezeule, Parinte atottiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte.

Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cel ce ridici pacatul lumii, miluieste ne pe noi, Cel ce ridici pacatele lumii.

Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, si ne miluieste pe noi.

Ca Tu esti Unul Sfânt, Tu esti Unul Domn Iisus Hristos, întru marirea lui Dumnezeu Tatal. Amin.

În toate zilele bine Te voi cuvânta si voi lauda numele Tau în veac si în veacul veacului.

Învredniceste-ne, Doamne, în ziua aceasta fara de pacat sa ne pazim noi.

Bine esti cuvântat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri, si laudat si preaslavit este numele Tau în veci. Amin.

Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nadajduit întru Tine.

Bine esti cuvântat, Doamne, învata-ma îndreptarile Tale (de 3 ori).

Doamne, scapare Te-ai facut noua în neam si în neam. Eu am zis: Doamne, miluieste-ma, vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie.

Doamne, la Tine am scapat, învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu.

Ca la Tine este izvorul vietii, întru lumina Ta vom vedea lumina.

Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori).

Slava... Si acum... Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi

Apoi mai pe larg.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Iar de este Postul Mare sau alta zi ce n-are Doxologie mare, Dupa Laude, Slava... Si acum..., citetul cel rânduit zice asa:

Tie slava se cuvine, Doamne Dumnezeul nostru, si Tie slava înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Preotul: Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat noua lumina. Citetul: Slava întru cei de sus lui Dumnezeu... Si: Doamne, scapare Te-ai facut noua...

Apoi

Învredniceste-ne, Doamne, în ziua aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Bine esti cuvântat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau în veci. Amin. Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nadajduit întru Tine. Bine esti cuvântat Doamne, învata-ne pe noi îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Stapâne, întelepteste-ma cu îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Sfinte, lumineaza-ma cu îndreptarile Tale. Doamne, mila Ta este în veac; lucrurile mânilor Tale nu le trece cu vederea. Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cântare, Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Preotul zice ectenia: Sa plinim rugaciunile noastre cele de dimineata Domnului...

Apoi, de nu este praznic, se zice Stihoavna din Octoih, cu aceste stihuri:

Stih 1: Umplutu-ne-am dimineata de mila Ta, Doamne, si ne-am bucurat, si ne-am veselit în toate zilele vietii noastre. Veselitu-ne-am pentru zilele în care ne-ai smerit pe noi, pentru anii în care am vazut rele. Si cauta spre robii Tai si spre lucrurile Tale si îndrepteaza pe fiii lor.

Stih 2: Si sa fie lumina Domnului Dumnezeului nostru peste noi, si lucrurile mâinilor noastre le îndrepteaza.

Slava... Si acum..., de are sfântul, de nu, din Octoih. Apoi:

Bine este a ne marturisi Domnului si a cânta numele Tau, Preaînalte, a vesti dimineata mila Ta si adevarul Tau în toata noaptea (fara metanii).

Dupa aceea: Sfinte Dumnezeule... Slava... Si acum... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Si troparul sfântului. Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu.

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta... si celelalte. Iar dupa ecfonis: Întelepciune. Strana: Binecuvinteaza. Preotul: Cel ce este binecuvântat... Strana: Amin.

Întareste, Dumnezeule, sfânta si dreapta credinta a dreptmaritorilor crestini, si Sfânta Biserica Ta în veacul veacului.

Si îndata: Veniti sa ne închinam... (de 3 ori) si se începe Ceasul întâi si apoi otpustul desavârsit.

De este Post, se zice: Bine este a ne marturisi Domnului... (de 2 ori), cu metanii, apoi Sfinte Dumnezeule... Slava... Si acum... Preasfânta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este împaratia... si se citeste troparul acesta:

În Biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare; Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti usa cereasca, deschide noua usa milei Tale.

Doamne miluieste (de 40 de ori). Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii... Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte.

Preotul, din fata Sfintei Mese:

Cel ce este binecuvântat, Hristos, Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor.

Citetul: Amin.

Împarate Ceresc, pe binecredinciosul nostru popor ocroteste-l, credinta o întareste, pe cei rai îi îmblânzeste, lumea o împaca, sfânt locasul acesta bine-l pazeste, pe cei mai înainte raposati parintii si fratii nostri, în locasurile dreptilor îi asaza, iar pe noi întru pocainta si marturisire ne primeste, ca un bun si de oameni iubitor.

Dupa aceea se fac trei metanii zicând fiecare întru sine la fiecare metanie rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica de toate zilele. Dupa ce se ridica fratii, cel mai mare sau citetul rânduit începe: Veniti sa ne închinam..., (de 3 ori), cu închinaciuni, si se citeste Ceasul întâi.

De este duminica, dupa sfârsitul Doxologiei si Sfinte Dumnezeule..., se cânta troparul Învierii.

La glasurile 1, al 2-lea, al 3-lea si al 4-lea, acest tropar al Învierii, pe glasul al 4-lea:

Astazi mântuirea a toata lumea s-a facut; sa cântam Celui ce a înviat din mormânt si Începatorului vietii noastre; ca stricând cu moartea pe moarte, biruinta ne-a daruit noua si mare mila.

La glasurile al 5-lea, al 6-lea, al 7-lea si al 8-lea, acest tropar al Învierii, pe glasul al 8-lea:

Înviat-ai din mormânt si legaturile iadului ai rupt; stricat-ai osânda mortii, Doamne, pe toti din cursele vrajmasului izbavindu-i. Aratându-Te pe Tine Apostolilor Tai; trimisu-i-ai pe dânsii la propovaduire; si printr-însii pacea Ta ai daruit lumii, Unule mult-Milostive.

Apoi ecteniile si otpustul Utreniei.