Despre Mănăstire

27/04/05

Home
Despre Mănăstire
Acatiste si rugaciuni
Iconostas
Biblioteca crestina
Cartea de oaspeti

 

 

 

 

LOCALIZARE                                        1
ISTORIC                                               1
BISERICA MANASTIRII                          2
ANSAMBLUL PICTURAL                       2
VIETUITORI                                         2
VIATA IN MANASTIRE                          2
ADRESA / CONTACT                            3
IMAGINI                                               4

 

Localizare

Tinand de Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia Timisoarei, Manastirea Saraca este asezata in plina campie banateana, in localitatea Semlacul Mic, comuna Gataia, la 67 km sud de Timisoara, pe drumul care leaga cele doua localitati.

Istoric

Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o "pepiniera de schismatici", cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat.
La inceputul secolului XVIII manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.
Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc.) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina - Serbia). In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si (re)numele de "Saraca".
In anul 1932 manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.

Biserica Manastirii

Biserica Manastirii Saraca a fost (re)zidita din piatra si caramida in 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim (de la Tismana), si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac. Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.

Ansamblul pictural

Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca. Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.

Vietuitori

Monument istoric si artistic de inestimabila valoare, manastirea Saraca poarta peste veacuri marturia spiritualitatii crestin-ortodoxe a banatenilor. Intr-un raport catre autoritatile austriece din 1775, se arata ca la Manastirea Saraca erau sapte vietuitori, romani si sarbi. Astazi Sfanta Manastire are opt calugari, dintre care doi duhovnici. Staret al manastirii este protosinghelul Climent Vantu.

Viata in manastire

Programul liturghic incepe la ora 7 dimineata cu Utrenia si Sfanta Liturghie. Seara, la ora 17, este Vecernia si Pavecernita, iar la ora 23 este slujba Miezonopticii.

Hramul Sfintei Manastiri Saraca este ”Schimbarea la Fata” (6 august), praznic pentru care multime de credinciosi din intregul Banat se indreapta spre manastire.

Hramul Paraclisului este Sfanta Maria Egipteanca, ale carei sfinte moaste, respectiv unul dintre degete, se si afla in manastire.

In prezent se lucreaza la construirea unui nou corp de chilii si a unui nou paraclis. Intr-o frumoasa continuare a traditiei Bisericii de a se ingriji nu numai de sufletul, ci si de trupul omului [„bolnitele” manastirilor au fost primele spitale si farmacii ale unei Europe crestine], in interiorul noului corp de cladire se intentioneaza amenajarea unui dispensar satesc.

Adresa / contact

Manastirea Saraca,
loc. Semlacul Mic, com. Gataia, jud. Timis

Contul manastirii, deschis la BCR sucursala Timisoara: 2511.l-4820.1/ROL
 

Home | Despre Mănăstire | Acatiste si rugaciuni | Iconostas | Biblioteca crestina | Cartea de oaspeti

Această pagină a fost actualizată la 27.04.2005