Biblioteca crestina

28/04/05

Home
Despre Mănăstire
Acatiste si rugaciuni
Iconostas
Biblioteca crestina
Cartea de oaspeti

 

 

 

 

PARINTI DUHOVNICESTI

bullet Invataturi ale Parintilor
bulletApoftegme si vorbe de folos ale parintilor cuvantatori de Dumnezeu: Gherman din Stravrovouni, Marcu Ascetul, Avva Isidor, Filaret mitropolitul Moscovei, Isaac Sirul, Arsenie din Paros, Tihon al Voronejului, Amfilohie Makris, gherontisa Gavrilia, Porfirie, Paisie Aghioritul, Sofronie Saharov, gheron Iosif, Dimitrie Gagastathis.
bullet Staretul Efrem Katunakiotul - "Despre ascultare"
bulletParintele Efrem Katunakiotul (+1998) a fost unul din cei mai apreciati duhovnici aghioriti, unul dintre cei 7 ucenici de chilie ai binecunoscutului gheron Iosif Isihastul. Daca ceilalti ucenici ai Cuviosului Iosif au preluat conducerea a cate unei manastiri aghiorite, parintele Efrem a preferat isihia, ramanand retras in pustia Katunakiei. Textul reda cateva sfaturile ale sale adresate monahilor simonopetriti, despre mare insemnatate a ascultarii.
bullet Darul prorociei - sfantul Lavrentie de la Cernigov
bulletSchiarhimandritul Lavrentie (+1950) de la manastirea Sf. Treimi din Cernigov a fost unul din sfintii contemporani ce ne arata aceeasi legatura necurmata in Duh cu toti Sfintii, Apostolii si Prorocii. Parintele s-a nevoit a raspandi lumina lui Hristos, patimind in Rusia stapanirii fara de Dumnezeu.
bullet Arhimandritul Sofronie de la Essex - "Rugaciunea - calea spre viata vesnica"
bulletParintele Sofronie, staretul Manastirii din Essex (Marea Britanie) este ucenicul Sfantului Siluan Athonitul, si cel mai de seama urmator si traitor al invataturilor filocalice ale acestuia. Unul din sfintii acestor veacuri, ne povatuieste in aceste extrase despre necesitatea de trai in rugaciune, pentru a ne dobandi mantuirea.
bullet Parintele Efrem Athonitul - "Sfaturi din Sfantul Munte"
bulletParintele Efrem Athonitul este un "parinte al pustiei" contemporan, ale carui viata si invataturi sunt pline de duhul si traditia vechilor sfinti ai pustiei. Aceasta dovedeste ca invataturile si practicile parintilor din vechime nu numai ca exista si acum, dar sunt si la fel de relevante prin ceea ce trateaza pentru credinciosul din ziua de azi la fel cum erau in acele vremuri. Parintele Efrem a fost staretul manastirii Filoteu din Sfantul Munte.
bullet Cuviosul Ioan de la Valaam - "Scrisori catre ucenici"
bulletStaretul Ioan de la Valaam a fost unul dintre marii duhovnici ai secolului XX, desi ramas necunoscut de multi. In scrisorile sale se regasesc asemanari cu arhimandritul Sofronie Saharov, ucenicul Sfantului Siluan. Asemenea acestuia din urma, care avea doua ierni de scoala, parintele Ioan provine dintr-o familie de tarani din Rusia. Adevarata sa scoala a fost rugaciunea si smerenia, caci "teolog este cel ce se roaga si cel ce se roaga este teolog".
bullet Ieroschimonahul Agapie - "Despre rugaciunea inimii"
bulletSchimonahul Agapie este unul din "staretii" Manastirii Valaam (din Rusia secolului 19). In traditia Bisericii Ruse, un "staret" este un duhovnic respectat in mod deosebit (folosit in acelasi sens ca "avva" in vechile texte egiptene), iar un "schimonah" este cineva care se inalta pe cele mai inalte culmi ale ascezei si traieste de obicei ca un eremit. In traditia rusa, acest titlu este dat extrem de rar, iar cei care il primesc sunt de obicei batrani si traiesc in recluziune.
bullet Schiarhimandritul Sofronie de la Essex - "Cunoasterea lui Dumnezeu..."
bulletO omilie a parintelui Sofronie despre teologie inteleasa ca Cuvantare de Dumnezeu.
bulletParintele Porfirie - Invataturi spre mantuire
bulletCa si Sfântul Ioan din Kronstadt, parintele Porfirie a trait mare parte a vietii sale în mijlocul oamenilor, în orasele Atena, Kallisia si Milesi, in lumea tumultoasa a acestor vremuri. Harul lucrator al lui Dumnezeu si invataturile sale il fac unul din marii cuviosi ai secolului al 20-lea.
bullet Staretul Epifanie - Crampeie de viata
bullet"Duhovnicul tau este un intelept", i-a spus fericitul parinte Porfirie, referindu-se la Staretul Epifanie, un mare duhovnic ai Greciei ultimilor ani, unuia din fii duhovnicesti ai acestuia.
bullet Ne vorbeste Parintele Serafim (Rose)
bulletExtrase din scrierile, predicile si sfaturile date de marele apologet ortodox american al secolului 20, ucenic al sfantului Ioan Maximovici si urmator al invataturilor Sfintilor Parinti.
bullet Episcopul Nicolae Velimirovici - "Etica si tehnologie"
bulletUn eseu al unuia din mari parinti duhovnicesti sarbi ai secolului al 20-lea, care trateaza relatia dintre tehnologia (pe care se bazeaza atat de mult civilizatia actuala) si etica (care pare sa fie socotita deseori ca ceva de importanta minora).
bullet Episcopul Nicolae Velimirovici - "Femeia ca un simbol al lui Hristos"
bulletTalcuirea a doua dintre cele mai tainice parabole spuse de Mantuitorul Hristos: a celor zece drahme si a celor trei masuri de faina. In ele se ascunde toata taina Mantuirii noastre.
bullet Par. Michael Pomazanski - "Cum se poate si cum se cuvine ca fiecare dintre noi sa slujeasca Biserica"
bulletUn eseu privitor la relatia pe care trebuie sa o avem cu Biserica, pentru a fi un membru vrednic al acesteia. Parintele Pomazanski este unul din marii teologi ai secolului 20, autor a importante lucrari de dogmatica si liturgica, precum si unul din mentorii parintelui Serafim Rose.
bullet Din raspunsurile unui parinte
bulletParintele Petru Suciu este duhovnic in Vulcan (Petrosani). Textele prezentate sunt o parte din raspunsurile date de dansul la intrebarile puse pe Eastern Orthodox Forum. Nu am redat si intrebarile, socotind ca sunt de prisos si ar incarca inutil lectura. Vorbele sfintiei sale respira un duh al ortodoxiei autentic si profund.
bullet Parintele Serafim Rose si Apusul contemporan
bulletO scurta analiza a vederilor parintelui Serafim asupra Apusului modern si a relatiilor acestuia cu Ortodoxia
bullet Minunile Sfantului Nectarie Taumaturgul
bulletSfantul Nectarie al Eghinei, un sfant contemporan, al acestor vremuri, atrage indeosebi atentia prin multimea minunilor savarsite, atat in timpul vietuirii sale, cat si dupa adormirea sa in Domnul. Aceste marturii vin ca o intarire in credinta celor slabiti, ca o marturisire pentru cei ce nu cred si ca o mangaiere pentru cei intariti.
bullet Trei Parinti
bulletO convorbire duhovniceasca cu un cunoscut teolog grec, despre trei Sfinti Ortodocsi contemporani, din Grecia, si vietilor lor pline de Har dumnezeiesc: Gherasim Atonitul, Iacov Tsalikis si Porfirie.
bullet Ultima razvratire adevarata - invatatura radicala a parintelui Serafim Rose
bulletUn articol-eseu al cunoscutului ucenic al parintelui Serafim Rose, ieromonahul Damaschin Christensen
bullet Arhiepiscopul Averchie din Jordansville - Marea apostazie
bulletUn articol scris cu prilejul implinirii unui secol de la dreptcredinciosul sfârşit al Sfantului ierarh Ignatie Briancianinov.
bullet Par. Serafim Rose - Viata si practica ortodoxa - "Inaltarea cugetului, incalzirea inimii"
bulletTema cuvantarii Parintelui Serafim este mesajul esential reiterat de-a lungul ultimei parti a vietii sale: anume, ca credinta crestinilor ortodocsi trebuie sa fie traitoare, calda si din adancul inimii, si nu rece, dura si exterioara.
bullet Arhimandritul Emilianos Simonopetritul - "Martiriul - temelia monahismului ortodox"
bulletArhimandritul Emilian de manastirea Simonos Petras, din Sfantul Munte, este unul din parintii duhovnicesti care au revigorat viata monahala in ultimele decenii. Textul de fata face parte dintr-o culegere mai larga a cuvintelor parintelui Emilian, reunite sub numele "Monahismul - pecetea cea adevarata".
bullet Arhimandritul Iustin Popovici - Cum si de ce sa citim Scriptura
bulletCuviosul Iustin Popovici este socotit a fi unul din marii dogmatisti ai Bisericii Ortodoxe din veacul al 20-lea, in acelasi timp si un mare parinte duhovnicesc al Serbiei. Textul de fata arata in chip preafrumos temeiurile si talcurile citirii Sfintei Scripturi.

APOLOGETICA

bullet Ieromonah Seraphim Rose - "Sfintii Parinti, calauza sigura spre adevaratul crestinism"
bulletParintele Seraphim Rose este considerat cel mai mare apologet ortodox al secolului al XX-lea, asa cum pentru secolul al XIX-lea au fost episcopii Ignatie Briancianinov si Teofan Zavoratul. Acest eseu trateaza importanta invataturii patristice pentru ortodoxie.
bullet Acordul Ortodocsi-Vatican de la Balamand, analizat de parintele Ioannis Romanidis
bulletUn acord deosebit de cotroversat in lumea ortodoxa este tratat de istoricul si teologul grec Ioannis Romanidis, profesor la Universitatea din Tesalonic, intr-o expunere de istorie a Bisericii, de eclesiologie si de patristica. Eseul pune in evidenta, prin contrast cu invataturile romano-catolice, fundamentul invataturii patristice Ortodoxe despre mantuire ca tamaduire a sufletului (subiect dezvoltat de mitropolitul Hierotheos Vlachos in seria de carti "Psihoterapia Ortodoxa").
bullet Pr. Constantin Coman - "Unitatea Bisericii - Ecumenismul intre adevar si erezie"
bulletUn eseu al parintelui Constantin Coman, profesor de teologie, ce dezbate un subiect extrem de delicat in ziua de astazi: implicarea Bisericii in "miscarea ecumenica".
bullet Enciclica de la 1848 a celor patru Patriarhi ai Răsăritului
bulletRaspuns la Epistola Papei Pius al IX-lea, "Către Răsăriteni". Inainte de momentul rugaciunii pentru ca "toti sa fie una" (Ioan 17,21), Mantuitorul Hristos S-a rugat fierbinte: "Sfinteste-i pe ei intru adevarul Tau; Cuvantul tau este Adevarul" (Ioan 17,17). In acest duh este si aceasta marturisire a credintei Ortodoxe, una din cele mai complete si mai concise. Ne-am luat libertatea de a pastra in traducere unii termeni ca "a toata lumea" folosit in loc de "ecumenic", "sobornicesc" in loc de "catholic" s.a.
bullet Anatemele Sfantului Chiril al Alexandriei
bulletAceste anateme impotriva lui Nestorie au fost aprobate la Sinodul al III-lea Ecumenic, adunat la Efes in 431. La acelasi sinod, termenul de Hristotokos (Nascatoare sau Maica lui Hristos) a fost in mod expres respins, in favoarea termenului Theotokos (Nascatoare de Dumnezeu), stabilind astfel cinstea cuvenita Fecioarei Maria.
bullet Par. Mihail Pomazanski - Teologia liturgica a parintelui A. Schmemann
bulletUn eseu-recenzie pe marginea cartii controversate a par. Alexander Schmemann - "Introducere in Teologia Liturgica".
bullet Vladimir Guettee - "Papalitatea schismatica"
bulletUnul dintre cele mai documentate studii asupra Romei in raporturile ei cu Biserica Rasariteana, al unui fost abate romano-catolic, mai apoi doctor in teologie al Bisericii Ortodoxe Ruse.

CATEHETICA

bulletCum trebuie sa ne rugam in biserica
bulletInvatatura catehetica asupra purtarii in buna randuiala a crestinului ortodox in biserica.
bullet "Sfintele, Sfintilor" - pr. Mihail Pomazanski
bulletO talcuire pe intelesul tuturor a insemnatatii Dumnezeiestii Liturghii.
bullet Credinta noastra
bulletCele cinci principii fundamentale de credinta ale unui crestin ortodox.
bullet Iisus Hristos in stravechea Ortodoxie
bullet"Eu sunt usa", a zis Hristos. „De va intra cineva prin Mine, se va mântui”. Hristos este usa catre Imparatia Cerurilor, pe care o putem afla inauntrul nostru chiar din vremea acestei vieti si care dainuieste o vesnicie. Dar cum sa aflam acea Usa in mijlocul a mii de secte si filosofii diferite, toate infatisand un chip diferit al lui Hristos? Daca cautam spre istoria Bisericii pe care El a intemeiat-o, gasim o linie neintrerupta in care chipul Sau a fost pastrat neprihanit si nestricat. Linia aceea este straveche Ortodoxie, reperul adevaratului crestinism.
Veniti catre Usa! Aflati-o de-a lungul stravechii cai a istoriei...
bullet Sfantul Nicodim Aghioritul si Neofit Kavsokalivitul - "Deasa Impartasire cu Preacuratele lui Hristos Taine"
bulletDespre atitudinea pe care trebuie sa aiba crestinul ortodox fata de Dumnezeiestile Taine.
bullet Mitropolit Hierotheos Vlachos - "Viata dupa moarte"
bulletUn fragment dintr-o lucrare ampla a mitropolitului de Nafpaktos, ce expune si limpezeste din perspectiva ortodoxiei, asa cum se infatiseaza in scrierile patristice, starea sufletului dupa moarte, precum si semnificatia raiului si a iadului (notiuni intelese destul de gresit in zilele noastre).  
bullet Ieromonah Serafim Rose - "Perspectiva ortodoxa asupra lumii"
bulletO prelegere tinuta la Pelerinajul de vara Sf. Gherman, in august 1979, unul din cele mai frumoase si pline de invataturi texte ale parintelui Serafim, subintitulat "Ghid de supravietuire a crestinului in lumea contemporana".
bullet Sfantul Ioan Maximovici - "Biserica ca Trup al lui Hristos"
bulletFericitul arhiepiscop rus ne invata, cu taria sa povatuitoare, un adevar uitat de multi dintre crestini: Biserica este atat Trupul lui Hristos ca adunare a celor ce cred in El, cat si a celor ce se impartasesc din El.
bullet Parintele Serafim Rose - "Cum sa ii citim pe Sfintii Parinti"
bulletUn capitol dintr-o carte ramasa neterminata, "Sfintii Parinti ai spiritualitatii ortodoxe".

SFINTII PARINTI

bullet Stravechea intelepciune a pustiei - Iubitorii de adevar
bulletApoftegme ale Sfintilor Parinti dreptslavitori din toate vremurile, culese de monahii manastirii Sf. Paisie Velicicovski - Fratia Sf. Gherman al Alaskai.
bullet Sfantul Ioan Gura de Aur - "Omilie asupra casatoriei"
bulletUn text extrem de actual referitor la relatiile dintre soti, in conditiile unei lumi in care inselarea, feminismul, formalismul sunt privite ca niste lucruri normale, iar dragostea, ascultarea si insasi casatoria ca fiind ceva depasit si formal.
bullet Sfantul Ioan Gura de Aur - "Puterea rugaciunii"
bulletDin cuvantul Dumnezeiescului Hrisostom la Duminica a cincea din Marele Post, spre intarirea crestinilor in rugaciune.
bullet Sfantul Ioan Iacob - Hozevitul - "Sfantul Nicodim Aghioritul, lauda Ortodoxiei de azi"
bulletDin scrierile cuviosului Ioan Iacob de la Neamt, despre unul din marii Sfinti ai Ortodoxiei ultimelor veacuri.
bullet Avva Filimon - "Ce trebuie sa fac ca sa ma mantui?"
bulletAvva Filimon se pare ca a trait in Egipt in secolul al 6-lea. Cu exceptia unui text (in parte citat aici), nu exista alte scrieri ale avvei Filimon si alte referinte la el. Oricum, acest text este important pentru lungile sale pasaje dedicate mediatiei launtrice si trezviei. De asemenea, e interesant de remarcat ca Rugaciunea lui Iisus este citata de avva Filimon in forma pe care o cunoastem astazi : "Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!".
bullet Sfantul Serafim de Sarov - "Despre dobandirea Duhului Sfant"
bulletCelebra conversatie cu N. A. Motovilov are un caracter de revelatie universala, caci, desi nu cuprinde nimic nou in sine, ne aduce aminte, in aceste vremuri cand oamenii au uitat adevarurile fundamentale ale crestinismului, de scopul nostru primordial: dobandirea Duhului Sfant.
bullet Invataturi spre mantuire, ale Sfantul Serafim de Sarov
bulletAdesate in mare masura nevoitorilor in viata monahala, si in special fiicelor sale duhovnicesti, maicile de la manastirea Diveievo. aceste invataturi ale celui mai mare sfant rus al ultimelor secole folosesc pe oricine vrea "sa obtina pacea duhului".
bullet Sfantul Teofan Zavoratul - "Cum sa iti mantuiesti sufletul"
bulletSfaturi ale episcopului rus Teofan, unul din sfintii apropiati vremurilor noastre.
bullet Sf. Arsenie Capadocianul - Psaltirea binecuvantarilor
bulletPsaltirea ca o carte a trebuintelor, potrivit practicii Sf. Arsenie Capadocianul, asa cum ne este ea inmanata de catre Cuviosul Paisie Aghioritul.

DIN FILOCALII

bullet Sf. Ioan Casian - Despre cele opt ganduri ale rautatii
bullet Cuv. Marcu Ascetul - Despre legea duhovniceasca; Despre cei ce-si inchipuie ca se indrepteaza din fapte
bulletCapete de mare folos despre legea cea duhovniceasca a lui Dumnezeu.
bullet Sf. Isihie Sinaitul - Catre Teodul
bulletScurt cuvant de folos sufletului si mantuitor despre trezvie si virtute - asa-numitele cuvinte despre impotrivire si rugăciune
bullet Cuv. Isaia Pustnicul - Despre pazirea mintii
bullet Cuv. Marcu Ascetul - Epistola catre Nicolae Monahul
bullet Cuv. Talasie Libianul - Despre dragoste, înfrânare şi petrecerea cea după minte

DIN PATERICE SI PROLOAGE

bullet Viata cuvioasei Maicii noastre Maria Eghipteanca
bulletCuvioasa Maria Egipteanca este una din pildele de pocainta si preschimbare a omului vechi in omul cel nou intru Iisus Hristos, prin har.
bullet Viata si minunile Sfantului Arsenie Capadocianul
bulletSfantul Arsenie este unul din sfintii mai putini cunoscuti ai secolului 20, ce s-a nevoit in Cezareea si Farasa ca monah si duhovnic. A fost parintele duhovnicesc al cuviosului Paisie Aghioritul, ce ne istoriseste unele intamplari minunate de care a fost invrednicit Sfantul.
bullet LIMONARIU sau Livada duhovniceasca
bulletContinuarea Patericului egiptean, cuprinzand intamplari si invataturi duhovnicesti din perioda secolelor 5-6, de catre fericitul Ioan Evcrata, in decursul peregrinarilor sale. Desi nu se gaseste la nivelul de apoftegme din Pateric, nu este mai putin ziditor pentru un crestin prin continutul sau.
bullet Din viata si minunile Sfantului Ioan Rusul
bullet"Sfant, marturisitor, cuvios - mijloceste catre Dumnezeu pentru toti, aflati in orice nevoie, inmiresmand cu sfintele sale moaste si stralucind cu minunile pe firmamentul Bisericii lui Hristos" (Hrisostom, mitropolitul Halkidei)
bullet Viata Sfintei Iuliana Lazarevskaia
bulletFericita Iuliana a vietuit in al 16-lea veac in Rusia, si s-a invrednicit a primi sederea cea de-a dreapta, in ceata Sfintilor, prin viata plina de dragoste si de smerenie, intru rugaciune, pe care a petrecut-o in lume.
bullet Viata Sfantului Nifon, Patriahul Constantinopolei
bulletScrisa de Gavriil protul, mai-marele Sfantului Munte, nu la multa vreme dupa adormirea cuviosului.
bullet Istoria Sfintilor Varlaam si Ioasaf din India
bullet Sfantul Marcu al Efesului, stalpul Ortodoxiei
bulletViata "singurului aparator al Ortodoxiei" in sinodul de la Ferrara-Florenta, precum si o istorie a acestuia.
bullet Sfantul Nicodim de la Tismana
bulletViata, fapte si cuvinte de invatatura.
bullet Patericul romanesc - Protosinghelul Ioanichie (Moroi)
bulletViata, fapte si cuvinte de invatatura ale celui care a fost duhovnic al parintelui Cleopa, culese de arhimandritul Ioanichie Balan.
bullet Patericul romanesc - Protosinghelul Nicodim (Mandita)
bulletViata, fapte si cuvinte de invatatura.
bullet Patericul romanesc - Protosinghelul Vichentie (Malau)
bulletViata, fapte si cuvinte de invatatura, scrisori catre ucenici.
bullet Noii mucenici - Sfantul sfintit mucenic Filumen din Cisiordania

CARTI

bullet Gheorghios S. Krustalikis - "Batranul Porfirie - parinte duhovnicesc si pedagog"
bullet"Prin această carte încercăm doar să aducem în suflete o smerită stare de slavoslovie a lui Dumnezeu şi de rugăciune. Povestind întâmplări din sfânta viaţă a Bătrânului Porfirie, aruncăm o lumină asupra sufletului său iubitor şi drăgăstos şi înfăţişăm bunăvoinţa sa părintească, pentru a încerca şi noi la rându-ne să urmăm, plini de râvnă, învăţătura cea plină de iubire pentru Dumnezeu".
bullet Dimitria Daviti - "Amintiri despre Staretul Sofronie de la Essex"
bulletDoamna Dimitra Daviti a fost una din ucenicele de mir ale schiarhimandritului Sofronie de la Essex, si ca una care l-a cunoscut indeaproape pe acest mare parinte contemporan, a pus in scris cateva din cele ce i-au ramas in inima despre acesta - din viata, din pilde, din invataturi.
bullet Sfantul ierarh Ignatie Briancianinov - "Despre inselare"
bulletUn studiu duhovnicesc extrem de documentat al unuia din marii apologeti ortodocsi ai veacului al 20-lea, despre feluritele chipuri in care putem rataci de la calea cea catre mantuire si cum sa ne pazim de aceasta.
bullet Ieromonah Serafim Rose - "ORTODOXIA SI RELIGIA VIITORULUI"
bulletSe închină creştinii ortodocşi la acelaşi Dumnezeu ca şi necreştinii? Care sunt fenomenele care asaltează creştinismul în lumea contemporană? Cum explică Biserica Ortodoxă fenomenele extraterestre? Ce este "noua conştiinţă religioasă?" Cum pot creştinii ortodocşi să se păzească de capcana apostaziei? Răspunsul la aceste întrebări precum şi la altele asemănătoare cu care se confruntă Creştinismul în lumea contemporană vi-l oferă cele opt capitole ale cărţii de faţă. Mişcările religioase de astăzi sunt simptomele unei "noi conştiinţe religioase" care vrea să pregătească calea unei religii mondiale a viitorului. Fenomene precum Yoga, Zen, Tantra, Meditaţia Transcendentală, Guru Maharaj-ji, Hare Krisna, OZN-urile, Mişcarea Harismatică sunt prezentate în lumina Sfinţilor Părinţi ai Biserici Ortodoxe fără de care nu le va fi posibil creştinilor să se mântuiască în vremurile ce se apropie ale lui Antihrist.
bullet Anastasios Sotirios Tzavaras - "AMINTIRI DESPRE BATRÂNUL PORFIRIE"
bulletScopul acestei carti nu este aducerea unor laude Parintelui Porfirie, parintele duhovnicesc, stravazator si inaintevazator, ci acela de a-i îndemna pe toti sa-L iubeasca pe Hristos, Care este Totul, asa cum însusi parintele spunea. Daca fie si un singur suflet se va folosi de aceasta carte, atunci este îndreptatita osteneala celor ce au înlesnit aparitia sa.
bullet Ieromonah Serafim Rose - "DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU IN INIMA OMULUI"
bullet Unul din scopurile pe care l-a urmarit Parintele Serafim adresandu-se ascultatorilor acestei prelegeri din 1981 a fost sa le arate ca viata duhovniceasca nu este ceva care aduce “placere” ci, mai degraba, un fel de camp de lupta in care sufletul se curateste prin suferinta. Totusi, aceasta e calea pe care a mers Insusi Hristos si pe care l-a chemat si pe omul care vrea sa-L urmeze. Iar Parintele Serafim, recomandand-o in prelegerea sa, i-a determinat pe unii dintre ascultatori sa-si ia crucea si sa urmeze aceasta cale stramta.
bullet Gheorghios S. Kroustalakis - "Batranul Porfirie - parinte duhovnicesc si pedagog"
bulletÎn această carte vom înfăţişa personalitatea luminoasă a Cuviosului Bătrân Bairaktaris, părinte duhovnicesc plin de discernământ, un părinte al iubirii, al smereniei şi al ascultării. (...) Părintele Porfirie a fost un om ce a trăit în spaţiul minunii, exprimându-se prin „nebunia întru Hristos”.
bullet Ivan N. Ostrumov - "Istoria Sinodului de la Florenta"
bulletO lucrare istorica si teologica extrem de documentata despre Sinodul unionist de la Ferrara-Florenta, din 1438-39, precum si implicatiile sale.

Textele au fost adunate din diverse surse pe care nu le pomenim aici datorita multimii lor. Bunul Dumnezeu sa-i pomeneasca pe fiecare in parte in Imparatia Sa.

Home | Despre Mănăstire | Acatiste si rugaciuni | Iconostas | Biblioteca crestina | Cartea de oaspeti

Aceasta pagina a fost actualizata la 28.04.2005